do-or-die voor Oranje en de eerste punten voor Max?

Gaat-ie ‘m nu uitrijden? Dat is het spreekwoordelijke vraagteken dat dit weekend boven het tienerhoofd van Max Verstappen hangt nu de tweede grand prix van het seizoen verreden wordt in Maleisië. En we hebben het sleutelduel voor Oranje op weg naar het EK voetbal in Frankrijk. Of niet, dus.

29 juni vorig jaar, wat werden we blij van Klaas Jan. vanavond moet hij het wéér doen. Toen in Fortaleza die ontsnapping in extremis tegen Mexico, vanavond in de Arena graag wat minder spannend, jongens.
29 juni vorig jaar, wat werden we blij van Klaas Jan. vanavond moet hij het wéér doen. Toen in Fortaleza die ontsnapping in extremis tegen Mexico, vanavond in de Arena graag wat minder spannend, jongens. ANP-EPA / Vassil Donev

Gaat-ie ‘m nu uitrijden? Dat is het spreekwoordelijke vraagteken dat dit weekend boven het tienerhoofd van Max Verstappen hangt nu de tweede grand prix van het seizoen verreden wordt in Maleisië. En we hebben het sleutelduel voor Oranje op weg naar het EK voetbal in Frankrijk. Of niet, dus.

Want vanavond telt alleen winst

De missie is duidelijk, de boodschap laat niets te wensen over: er moet gewonnen worden van Turkije en anders is het klaar. Het duel tussen Oranje (3) en de nummer 4 van poule A wordt er waarschijnlijk een op het scherpst van de snede: Turkije mag niet verliezen want het is praktisch uitgeschakeld, loopt Nederland tegen weer een zeperd aan kan ’t zelfs naar de voorlaatste plek in de groep zakken.

Winst tegen de Turken is dus het enige dat telt, maar betekent overigens geen rondvaart. Louter bijblijven bij IJsland en Tsjechië in de strijd voor de eerste twee plekken - en dus rechtstreekse kwalificatie - is het maximaal haalbare vanavond. Geen polonaise dus. De nummers 1 en 2 van de groep treffen vandaag in Kazachstan en Letland de twee zwakste broeders uit de poule en volle winst lijkt voor hen een zekerheidje; puntverlies is voor Oranje geen optie.

Helaas geldt hetzelfde voor Turkije, dat er nog een tikje beroerder voor staat dan Nederland. En dus wordt het een heet avondje in de Amsterdam Arena. En juist nú moet Guus Hiddink het stellen zonder de in topvorm verkerende Arjen Robben; momenteel de enige wereldtopper van Nederland. Verder is Robin van Persie geblesseerd. Van wie gaan de doelpunten dan komen?

Turkije mist overigens ook een ster: aanvoerder Arda Turan, die u kunt kennen van Atletico Madrid. De beste speler van bondscoach Fatih Terim is geschorst. Wel aanwezig is Colin Kazim-Richards van Feyenoord. Overigens speelt België vanavond thuis de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus

Nederland-Turkije is vanaf 20.00 uur vanavond live te volgen via de NOS op NPO1.

Wat kunnen we dit weekend van Max verwachten?

Punten! Een finish in de top 10 dus. Twee weken geleden tijdens het openingsweekend in Melbourne liet Verstappen direct zien - zo ook zijn teamgenoot Carlos Sainz Jr. overigens - in de subtop mee te kunnen. Het materiaal staat dat toe, waarvoor dank aan Torro Rosso.

Dat betekent dat het interessant is om dit weekend te kijken hoe Max zich staande houdt ten opzichte van de uit lood geslagen grote broer Red Bull, alsmede Sauber en Lotus. Tijdens de vrije trainingen gisteren nestelde de 17-jarige zich vrijwel direct achter de top: Mercedes, Ferrari en Williams. Knap.

Ondertussen gaat het in de paddock allang niet meer over Max, laat staan over Giedo van der Garde. Zo snel gaat dat. McLaren en zijn ongehoorzame coureur Fernando Alonso bepalen de headlines, met Red Bull en de disfunctionele huwelijkspartner Renault als goede tweede. Morgen gaat het gelukkig weer om het racen, en dat in tropische temperaturen en grillige weersomstandigheden:


De grand prix van Maleisië is morgen om 09.00 uur live te zien op BBC1 en RTL Deutschland.

En dan verder nog…

  • Wielrennen: Gent-Wevelgem groeit langzaam uit tot een klassieker en winst is onder de renners zeer begeerd. Niet voor niets liet Bradley Wiggins Harelbeke gisteren schieten om morgen te kunnen starten. Wij letten vooral op Lars Boom.
  • Motorsport: het WK wegracen begint weer en de openingsrace vindt plaats in Qatar, maar in de MotoGP, Moto2 noch in de Moto3 komen Nederlanders aan de start.
  • Kunstrijden: in Shanghai wordt het wereldkampioenschap verreden, maar de 18-jarige Nederlandse Niki Wories is helaas al uitgeschakeld.
  • Cricket: hier niet bijzonder populair, maar sinds 14 februari kijken miljoenen op deze aardkloot al naar het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Laat nou net beide gastlanden morgen de finale spelen. Kijken? Houdt rekening met een wedstrijd die gerust acht uur kan duren.