Rutte: Nederland treedt toe tot Aziatische Investeringsbank

President Xi Jinping van China begroet premier Rutte voor aanvang van het Boao-forum, een bijeenkomst in Hainan van regeringsleiders, internationale wetenschappers en bedrijven. Foto ANP / Jerry Lampen

Nederland stapt in de nieuwe Aziatische Infrastructuur Investeringsbank. Premier Rutte heeft vanmiddag op het Chinese eiland Hainan tegen president Xi Jinping gezegd dat de oprichting van deze door China bedachte bank een belangrijke onwikkeling is in de wereldeconomie waar Nederland graag aan wil bijdragen. “Het is een idee dat mij al in een vroeg stadium heel erg beviel”, zei Rutte na zijn gesprek met de Chinese leider.

“Ik vond het wel zo vriendelijk om het eerst zelf aan de president te vertellen”, aldus de premier die gisteren al duidelijk maakte dat er wat Nederland betreft geen blokkades waren. “Dit is een hele goede ontwikkeling waar wij vanaf het begin af aan bij willen zijn”, aldus Rutte. De regering heeft vanmiddag over de Nederlandse deelname een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

Volgens Rutte is het voor Nederland belangrijk zich bij dit initiatief aan te sluiten omdat “ons land dertig procent van ons geld in het buitenland verdient en het aandeel van Azie, China in het bijzonder, steeds groter wordt.” “De twijfels die wij misschien hadden zijn de afgelopen tijd snel afgenomen”, voegde Rutte er aan toe. Hij sprak voor zijn ontmoeting met de Chinese premier het Boao-forum toe. Dat is de Chinese tegenhanger van het Wereld Economisch Forum in Davos. Rutte was samen met de Zweedse de enige Europese regeringsleider bij het forum van de Chinese politieke en zakelijke top.

Investeringsbank alternatief voor Wereldbank

Eind 2013 lanceerde partijleider en president Xi Jinping het plan voor een nieuwe institutionele bank als alternatief van de Wereldbank en kreeg meteen steun van 22 Aziatische landen. De bedoeling is dat de bank in de eerste plaats grote infrastructuurprojecten in Azië gaat mede-financieren. De onderhandelingen over de opzet van de bank, de stemverhoudingen en de kapitalisering beginnen binnenkort als de datum voor de inschrijving (31 maart) is verstreken. China, dat het grootste deel van het kapitaal zal leveren, heeft al gezegd geen vetorecht te eisen.

De VS hebben zich vanaf het eerste moment tegen deze concurrent van de Wereldbank verzet, maar nadat twee weken geleden het Verenigd Konkrijk als eerste Europese land aankondigde in de Chinese bank te stappen volgden snel meer landen, inmiddels ook Zuid-Korea en Australië. Vandaag kondigde in China ook Rusland aan deel te willen uitmaken van dit project.

Volgens een woordvoerder van de Chinese autoriteiten zijn de Chinese leiders enorm verrast door het grote aantal aanmeldingen uit Europa en van landen die aanvankelijk grote bedenkingen hadden. Het idee voor de AIIB vloeit voort uit grote onvrede in China, India, Indonesie en andere opkomende economieën over de machtsverhoudingen in de Wereldbank en het IMF.

Lees ook ‘Azië kijkt uit naar het Chinese geld’ (€) en ‘In China is Mark een hunk’ (€).

    • Petra de Koning
    • Oscar Garschagen