‘Pinda-allergie kun je tegengaan door pinda’s te eten’

Dat was te lezen op de website van Trouw

illustratie Robin Héman
illustratie Robin Héman

De aanleiding

Last van een pinda-allergie? Je bent niet de enige. Het aantal kinderen met pinda-allergie zou in de afgelopen tien jaar zijn verdubbeld. Maar er is wat te doen tegen die toename, was onlangs te lezen op de website van Trouw. De kop: ‘Bang voor pinda-allergie? Eet meer pinda’s!’ Dat advies zou volgen uit recent onderzoek. Wij checken: kun je de ontwikkeling van pinda-allergie tegengaan door kinderen van jongs af aan pinda’s te laten eten?

Waar is het op gebaseerd?

Het artikel van Trouw is gebaseerd op onderzoek van professor kinderallergologie Gideon Lack van King’s College in Londen. Hij bekeek de relatie tussen pindaconsumptie op jonge leeftijd en het ontwikkelen van pinda-allergie. Artsen hebben ouders lang aangeraden om kinderen met een verhoogd risico ver van pinda’s te houden. Het team van Lack vroeg zich af wat het beste is: consumeren of vermijden.

En, klopt het?

Voor zijn onderzoek selecteerde Lack kinderen tussen de vier en elf maanden oud. Hij koos specifiek voor kinderen van wie bekend was dat ze last hadden van eczeem of een ei-allergie. Kinderen met deze aandoeningen hebben namelijk een grotere kans óók allergisch te zijn voor pinda’s.

De baby’s werden opgesplitst in twee groepen, op basis van een huidtestje waarmee werd gekeken of ze allergisch reageerden als er een kleine hoeveelheid pinda-extract in de huid werd gespoten. Dat leverde een licht allergische en een (nog) niet-allergische groep op. Van beide groepen kreeg de helft elke week een dosis pindaproducten (gepofte maïssnacks met pinda’s of pindakaas) en de andere helft juist helemaal geen pindaproducten.

En wat bleek? Van de pinda-eters ontwikkelde een veel kleiner deel later een echte pinda-allergie. Slechts 1,9 procent van de pinda-eters, tegen 13,7 procent van de groep die géén pinda’s kreeg, bij de kinderen die niet reageerden op de huidtest aan het begin van het onderzoek. Bij de deelnemers die daarop als jonge baby ‘hoger’ scoorden, is het beeld hetzelfde. Van de groep die wel pinda’s kreeg, had 10,6 procent een allergie ontwikkeld, tegen 35,3 van de groep die pinda’s vermeed. Conclusie van de onderzoekers: het kan slim zijn om kinderen met zeer milde allergische verschijnselen pinda’s te geven.

Alle kinderen aan de pinda’s dus? Nou, nee, want er moet een belangrijke kanttekening worden gemaakt, die in het artikel van Trouw niet wordt gemaakt: alleen kinderen met een zeer milde allergische reactie konden meedoen aan het onderzoek. Als de deelnemers een iets zwaardere reactie vertoonden op de huidtest, vielen ze af. Dat gebeurde bij 76 van de oorspronkelijke groep van 834 kinderen.

Bij kinderen die al (zwaarder) allergisch voor pinda’s zijn, kan het eten daarvan gevaarlijk zijn, zegt hoogleraar kinderallergologie Ewoud Dubois van de Rijksuniversiteit Groningen. „Gelukkig komt het niet veel voor, maar het is zelfs gebeurd dat een eerste blootstelling dodelijk was. Pinda’s geven is alleen zonder gevaar als een allergie is uitgesloten.”

Als je kinderen met een verhoogd risico pinda’s geeft, dan is medisch toezicht noodzakelijk, zo lezen we in het onderzoek. Ook dat vermeldt Trouw niet.

Ook onderzoeker Lack verklaarde in The Guardian dat zomaar pinda’s laten eten geen goed idee is. Kinderen met eczeem of ei-allergie moeten eerst getest worden. Pas dan kan worden bepaald of het toedienen van pinda’s medisch verantwoord is of niet.

Conclusie

Pinda’s eten op jonge leeftijd kan er inderdaad toe leiden dat kinderen geen pinda-allergie ontwikkelen. Maar: alleen kinderen met milde allergische reacties deden mee aan het onderzoek waaruit deze conclusie volgde. Kinderen die zwaarder allergisch zijn, kunnen niet zomaar pinda’s gaan eten. We checkten echter of de ontwikkeling van een pinda-allergie kán worden tegengegaan door pinda’s te eten. Dat kan, voor een beperkte groep. Daarom beoordelen we de stelling als grotendeels waar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nextcheckt@nrc.nl.