Pinautomaat van de staat

Uitstel van de beursgang doet ons niet zoveel. We hebben sinds onze oprichting nog nooit in (Europese) banken belegd. Eén van de redenen is dat wij het heel belangrijk vinden dat we alle ondernemingen in onze portefeuilles goed begrijpen en banken zijn zeer lastig te doorgronden. Dat komt niet door de enorme jaarverslagen (het laatste jaarverslag van ABN Amro telt 395 pagina’s), maar juist doordat er veel risico’s niet in beschreven staan. De bankencrisis heeft dat wel duidelijk gemaakt. De politiek ziet graag dat banken zich gedragen als nutsbedrijven en daarom is het toezichtskader voor banken zeer stringent geworden. Overtredingen worden bijzonder zwaar beboet. Dat voelt misschien rechtvaardig aan, maar leidt ertoe dat banken verworden zijn tot de pinautomaten van overheden die naarstig op zoek zijn naar manieren om de financiële huishouding op orde te krijgen. Iets waar beleggers in banken rekening mee moeten houden.