Pays Paturain, het Frankrijk van Jan Brusse

De Sterspots voor Paturain, met Rijk de Gooyer die als platte Utrechter in La France profonde belandt, waren in wezen een parodie op eerdere spots van Jan Brusse die de cognac van Joseph Guy aanprezen. Zowel Paturain als Joseph Guy hadden gemeen dat het voor de Nederlandse markt gemaakte Franse producten waren die in Frankrijk zelf niet verkrijgbaar waren. In de spots droeg elke fransoos een alpinopet (die ginds overigens niet als alpinopet maar als béret de basque bekend staat) en men begaf zich niet buitenshuis zonder stokbrood onder de arm. Tenzij er natuurlijk Joseph Guy gedronken of Paturain gesmeerd moest worden.
Savoie171Grappig genoeg is de geest van het Frankrijk van Jan Brusse in Frankrijk nog altijd aanwezig. In Chambéry in de Savoie bijvoorbeeld waar ik bijgaande video in een winkeltje met regionale producten maakte. De reeks regionale producten is schier eindeloos, want men maakt ter plekke ook nog onderscheid tussen de Savoie en de Haute Savoie. Op het eind tref ik op een terras nog de producent van het plaatselijke aperitief Chambéryzette, die de kans grijpt om het mierzoete goedje aan te prijzen. Ik heb mijn best gedaan op de ondertiteling, maar er is vast wel een leraar of lerares Frans onder de kijkers die er nog een foutje uit haalt. Excusez-moi.