NS: treinen rijden sinds vanochtend weer normaal

Reizigers in een bomvolle trein op Utrecht Centraal, waar gisteren grote problemen waren door de stroomstoring. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De gevolgen van de stroomstoring van gisteren voor het spoor waren vanochtend vroeg voorbij. De NS maakte bekend dat er de afgelopen nacht hard gewerkt is om alles weer op orde te krijgen en dat de treindienst weer normaal kan worden opgestart.

De grote stroomstoring die gisterochtend een groot deel van Noord-Holland en Flevoland trof legde het treinverkeer volledig plat. Na een paar uur kon de treindienst weer worden opgestart, maar het treinverkeer was tot gisteravond laat ernstig verstoord door de storing. De NS zette bussen of ander vervangend vervoer in om gestrande reizigers thuis te brengen.

Veel bagage nog op Schiphol

Op luchthaven Schiphol zijn tussen de tweeduizend en drieduizend stukken bagage achterbleven, omdat het bagagesysteem gisteren te kampen had met de gevolgen van de stroomstoring. Volgens een woordvoerder van Schiphol had de storing geen gevolgen meer voor het vliegverkeer, meldt persbureau ANP.

Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen proberen vandaag om alle achtergebleven bagage alsnog op de plaats van bestemming te krijgen. Koffers worden in aansluitende vluchten achter mensen aangestuurd. Mocht een bepaalde bestemming vandaag niet op de planning staan, wordt geprobeerd via een omweg alsnog de bagage bij de passagiers te krijgen.

Gisteren werkte de storing tot laat in de avond door op de luchthaven maar uiteindelijk konden alle reizigers die van Schiphol zouden vertrekken, uiteindelijk naar hun plaats van bestemming.

Een van grootste stroomstoringen ooit

De stroomstoring is een van de grootste die ons land gekend heeft. Ongeveer 1 miljoen huishoudens zaten zonder stroom door de storing in een hoogspanningsstation in Diemen. Waarschijnlijk ontstond daar kortsluiting. De storing begon om 09.45 uur. Rond 15.30 uur was iedereen weer aangesloten.

Onder andere de ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken en netbeheerder TenneT onderzoeken de oorzaken en de gevolgen van de storing.

    • Pim van den Dool