Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Nigeria bereidt zich voor op nieuw geweld

Nigeria vreest een geweldsuitbarsting na de stembusgang van vandaag. Ondanks recente successen tegen Boko Haram.

Lange rijen voor de pinautomaten van kiezers die hun geld van de bank willen halen, nu het nog kan. Overvolle vliegvelden. Kiezers die extra voedsel en benzine inslaan.

Sinds het einde van militair bestuur in Nigeria in 1999 zijn verkiezingen in het volkrijkste land van Afrika niet zo spannend geweest. Ook al zei zittend president Goodluck Jonathan gisteren „dat geen enkele politieke ambitie geweld kan rechtvaardigen”, veel Nigerianen bereiden zich voor op precies dat: chaos.

Dit is pas Nigeria’s achtste verkiezing sinds de onafhankelijkheid in 1960. Nooit verloor een zittend president verkiezingen. Nooit eerder verkeerde een zittend president volgens peilingen zo in de gevarenzone, als Goodluck Jonathan.

Voormalig president Olusegun Obasanjo speculeerde deze week openlijk over een staatsgeep als Jonathan verliest: „Ik hoop dat het gerucht over een militaire overname snel verdwijnt, want militairen horen een land niet te leiden”.

Maar diezelfde Obasanjo verscheurde recentelijk zijn lidmaatschapskaart van de regerende PDP (Democratische Volkspartij) uit onvrede over het beleid van president Jonathan. Een slag in het gezicht van de partij die Nigeria in de afgelopen 16 jaar ononderbroken heeft geleid.

Een reeks parlementsleden en oud-gouverneurs van de PDP is inmiddels overgestapt naar de partij van de voormalige militaire juntaleider Muhammadu Buhari (APC), een moslim uit het noorden. De APC is een samenraapsel van oppositiepartijen die voor het eerst samenwerken.

Ondanks zijn reputatie van meedogenloze dictator uit begin jaren tachtig, lijkt Muhammadu Buhari de zuidelijke christen Jonathan te kunnen verslaan. Volgens een voorspelling van de goed geïnformeerde Nigeriaanse krant Punch weet Buhari zich verzekerd van steun van 15 van de 36 staten, tegen 13 voor Jonathan. Acht staten zijn onbeslist.

Gisteren bood het Nigeriaanse leger Jonathan een laatste strohalm toen het bekendmaakte dat het hoofdkwartier van de islamitische terreurgroep Boko Haram in het noordoostelijke stadje Gozwa was ingenomen.

Gozwa is de plek waar de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, de hoofdstad van zijn kalifaat uitriep vorig jaar. De verovering van Gozwa moet het sluitstuk zijn van een militaire campagne tegen Boko Haram sinds het uitstel van de verkiezingen 6 weken geleden.

Toen achtte de kiescommissie de situatie in de drie noordoostelijke staten van het land te onveilig voor het houden van verkiezingen. President Jonathan beloofde Boko Haram in de tussentijd te verjagen. Hoewel het leger flinke terreinwinst heeft geboekt, rijzen op sociale media twijfels over de verovering van Gozwa. Foto’s bevestigen alleen de herovering van een politiecollege, dat ver van het centrum van Gozwa ligt.

Ook militanten uit de Nigerdelta, Jonathans thuisbasis, hebben gedreigd de wapens weer op te pakken als Jonathan verliest. Het konvooi van de gouverneur van River State in de delta, lid van Buhari’s APC, werd gisteren beschoten. Een kerk van een pastoor die Jonathan steunt in de noordelijke Kaduna- staat, waar vooral moslims wonen, is afgebrand.

Veel christenen in de noordelijke staten zijn uit voorzorg naar het zuiden vertrokken. In 2011 kwamen meer dan 800 Nigerianen om in het geweld na de verkiezingen die Goodluck Jonathan toen won.