‘Musea, verbreek jullie banden met de fossiele brandstofsector’

Hal met dino’s in het Smithsonian National Museum of Natural History.

Tientallen internationale klimaatwetenschappers en andere academici hebben deze week een oproep gedaan aan wetenschappelijke en natuurhistorische musea om „alle banden” met de fossiele brandstoffenindustrie te verbreken. In een open brief spreken de wetenschappers, waaronder een aantal Nobelprijswinnaars, hun zorgen uit. Musea zetten hun integriteit op het spel als ze zich associëren met „speciale interessen die verwarring zaaien over klimaatwetenschap.”

Specifieke bedrijven worden in de brief niet genoemd, maar er staat wel een voorbeeld in: miljardair David Koch, bestuurslid van het conglomeraat Koch Industries (o.a. olieraffinage, plastics, kunstmest). Hij steunt klimaatsceptische organisaties met inmiddels tientallen miljoenen dollars. Tegelijk heeft hij soortgelijke bedragen gedoneerd aan het Smithsonian National Museum of Natural History in Washington en het American Museum of Natural History in New York. Bij die musea zit Koch ook in de raad van toezicht. En daar is nu veel kritiek op. Het Smithsonian heeft een ‘David H. Koch hal over menselijke evolutie’ ingericht, die de onderliggende boodschap zou verkondigen dat klimaatverandering vooral een zaak is van natuurlijke variatie. De mens is geëvolueerd dankzij klimaatverandering en zal zich de komende eeuwen ook weer aanpassen.

Inmiddels is een petitie gestart om Koch uit de raad van toezicht van de twee natuurhistorische musea te krijgen (kickkochofftheboard.com). Het is een initiatief van The Natural History Museum, een rijdend museum over sociaal-politieke krachten die de natuur mede vormgeven. Dit museum zit ook achter de open brief.

Een maand geleden kwam het Smithsonian ook al onder vuur te liggen. Parttime medewerker Wei Hock Soon van het Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge (Massachusetts), bleek in een reeks wetenschappelijke artikelen geen melding te hebben gemaakt van bedrijfsdonaties. Klimaatscepticus Soon heeft de afgelopen tien jaar 1,2 miljoen dollar ontvangen van oliemaatschappijen, kolenbedrijven en van een stichting die gelieerd is aan Koch Industries.

    • Marcel aan de Brugh