Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: ABN Amro mag nooit meer naar de beurs

De allang verwachte beursgang van staatsbank ABN Amro is voorlopig uitgesteld – totdat de boosheid in de samenleving is weggeëbd over de 100.000 euro extra salaris waarmee bankbaas Gerrit Zalm de zakken heeft bijgevuld van zijn mede-topdogs. Kloek besluit. Maar het kan nog veel kloeker: nóóit meer naar de beurs met die bank. Geef ABN Amro in handen van de klanten, zoals ooit de ouderwetse coöperatieve boerenleenbank. Snappen we nu nog steeds niet dat ons financiële stelsel door en door verrot is geraakt door bonussen en beurzen?

Stelling: Laten we ophouden voertuigen te besturen

Nooit meer één piloot in de cockpit, altijd twee? En dat zou veiliger zijn? Wij dachten van niet. De meeste ongelukken – te land, ter zee en in de lucht – zijn het gevolg van menselijk falen. Hoe meer mensen ’r aan het stuur, -wiel of aan de -knuppel zitten, hoe groter de kans op dodelijke afloop. Reken maar dat het aantal verkeersdoden wereldwijd drastisch zal dalen wanneer we ‘op de automatische piloot’ reizen.

Stelling: Richt een nieuwe partij op: de ‘Fuck You Federatie’!

Er is, ‘op rechts’ in het politieke spectrum, ruimte voor een nieuwe politieke partij: van sjoemelaars en querulanten. Rolmodel: Jos van Rey, de Don Corleone van Roermond, die nu met voorkeurstemmen in de Limburgse Staten is gekozen. Meeloper: Johan Houwers, een door de VVD uitgekotste, aan lager wal geraakte makelaar die zich niettemin als parlementariër heeft laten beëdigen omdat hij het riante Kamersalaris hard nodig heeft. Lijstduwer: Ton Hooijmaijer, witwasser en omkoper te Noord-Holland en óók al VVD. Jos van Rey bewijst hoe dol de kiezers zijn op crooks en andere krabbelaars. De PVV kan er een geduchte concurrent bij krijgen.

Stelling: Holleeders zussen zijn broedermoordenaars

Ben je mooi klaar mee. Probeer je als crimineel wat te bereiken, beginnen je zussen je zwart te maken. Een beetje broederliefde, is dat nou werkelijk te veel gevraagd?

Stelling: Omroep MAX moet verjongen

Omroep MAX zou een omroep moeten zijn voor mensen van 50 jaar en ouder. Brede doelgroep – van mensen boven de 50 hebben we er een hoop. Helaas gedragen ze zich er niet naar, daar in het reservaat voor uitgerangeerde presentatoren. Zo was donderdag in het programma Heel Holland Max, of zoiets, een stuntman te zien. Knotsgekke capriolen haalde hij uit! Presentator 1 tegen presentator 2: „En nou zou ik het heel leuk vinden als jij dat trucje eens nadoet!” Zeg, is dat nou humor voor vijftigplussers of voor mensen met een geestelijke leeftijd van drie?

Stelling: Die bommenwerper dient te worden vernield

Een museum in Rotterdam heeft het onzalige plan gehad om een Duitse bommenwerper tentoon te stellen waaruit in 1940 bommen werden geworpen op de Maasstad. Een Duits militair museum leent het uit. Welke gek bedenkt zoiets?! Wij hebben de oorlog nog helemáál niet verwerkt. Totaal respectloos. Doe iets, Rotterdammers. Sloop dat ding. Laat deze massamoordenaar niet heelhuids in Duitsland terugkeren.

en Merlijn Kerkhof