Met flaporen lijk je aardig en slim

Laat volwassenen kijken naar foto’s van kinderen met flaporen, en wat zien ze? Ogen. Die oren vallen niet meer op dan neus en mond.

Kinderen met flinke flaporen worden vaak gepest door andere kinderen. „Hé, ga je zeilen?” Horen ze dan opeens. Kinderen van vijf of zes jaar gaan daarom vaak al naar de dokter om hun oren dichter tegen hun hoofd aan te laten zetten. Het kan al als je vijf of zes bent, want dan zijn je oren al bijna klaar met groeien, terwijl je hoofd nog een stukje groter wordt. Daarom lijken die flaporen dan ook nog eens erg groot.

Na de operatie zijn flapoorkinderen gelukkiger. En ze worden minder gepest.

Vooral kinderen pesten elkaar met flaporen. Maar wat vinden volwassenen eigenlijk van flaporen? Kijken ze er erg naar? Vinden ze kinderen met flaporen aardig? Dom? Vriendelijk? Oneerlijk?

Onderzoekers in Zwitserland hebben het uitgezocht. Ja, mensen kijken veel vaker naar flaporen dan naar gewone oren. Maar grote mensen vinden kinderen met flaporen niet anders. Ze vinden ze er zelfs ietsje aardiger, intelligenter en actiever uitzien. Dus misschien hebben flaporen voordelen. Behalve dat pesten dan.

Het onderzoek in Zwitserland is gedaan door artsen die flaporen opereren. Zij lieten mensen foto’s zien van kinderen met flaporen en van dezelfde kinderen zonder flaporen. Met een apparaatje dat op de ogen van kijkende mensen let konden ze bijhouden waar die mensen op letten. Iedereen die een gezicht ziet kijkt vooral naar de ogen. Bij een foto van een kind dat nog flaporen had keken de mensen ook eerst naar de ogen en verder net zo vaak naar de oren als naar de mond en de neus.