‘Meer aandacht voor oorzaken radicalisering op scholen’

Foto ANP / Koen Suyk

Het kabinet moet meer aandacht schenken aan de oorzaken van radicalisering onder moslimscholieren. De huidige aanpak is te veel gericht op opsporing en docenten op middelbare scholen kunnen daar weinig mee. Dat zeggen leraren, onderwijsexperts en de Algemene Onderwijsbond (AOb) in een reportage van RTL Nieuws.

Een van de oorzaken van radicalisering is sociale uitsluiting van moslimjongeren. Ook is het voor hen extra moeilijk om werk te vinden, waardoor ze het vertrouwen in de toekomst verliezen, zegt Maryam el Rahmouni van Diversion, een organisatie gespecialiseerd in het bespreken van taboe-onderwerpen in de klas.

De AOb pleit voor een maatschappelijk werker op school, die gespecialiseerd is in het herkennen van en omgaan met radicalisering. “Deze persoon volgt cursussen, dan hoeven niet alle docenten dat te doen”, aldus bestuurslid Rob Hommen tegenover RTL.

Leraren krijgen gratis training

Leraren in voortgezet onderwijs en mbo kunnen gratis trainingen krijgen om dreigende radicalisering onder leerlingen te herkennen en ermee om te gaan. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) en een speciale eenheid van het ministerie van Sociale Zaken bieden de trainingen aan, zo schreven minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs eerder deze maand in een brief aan de Tweede Kamer. De trainingen zijn voortgekomen uit een tournee van Bussemaker en Dekker langs scholen.

Lees ook in nrc.next (€): Zeg het maar: zit hier een extremist tussen?, over de worsteling van leraren en schooldirecties met hun rol bij het tijdig herkennen van radicalisering.