Max Verstappen maakt indruk, start in Maleisië vanaf zesde plek

Verstappen vanochtend tijdens de derde vrije training op het circuit van Sepang.
Verstappen vanochtend tijdens de derde vrije training op het circuit van Sepang. Foto EPA / Srdjan Suki

Max Verstappen heeft indruk gemaakt tijdens de kwalificatie voor de grand prix van Maleisië. De Nederlandse Formule 1-coureur zette vanochtend tijdens de kwalificatie de zesde tijd neer (1.51,981) en verschijnt daardoor morgen tussen de grote namen aan de start.

Nu Verstappen op zo’n goede startpositie staat, heeft de Nederlander morgen kans om zijn eerste punten te pakken voor het kampioenschap. De 17-jarige coureur maakt dit seizoen zijn debuut in de Formule 1. Verstappen reed twee weken geleden zijn eerste race in Australië en reed op de negende plaats toen de motor van zijn Toro Rosso het begaf. Hij had toen naar eigen zeggen de zesde plaats - een top 10-plaats geeft recht op punten - binnen bereik.

Hamilton start vanaf pole position

Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton zette tijdens de kwalificatie de snelste tijd neer (1.49,834) en start morgen in Sepang vanaf pole position. Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel (Ferrari) zette de tweede tijd neer (1.49,908), Nico Rosberg (Mercedes) de derde (1.50,299).

De derde fase van de kwalificatie moest vanochtend enige tijd worden uitgesteld vanwege een zware regenbui. De Spanjaard Fernando Alonso was toen al uitgeschakeld. De rijder van McLaren, die de eerste race in Australië moest laten schieten, werd achttiende in 1.41,756.

‘Geen last van de hitte’

Verstappen, de jongste coureur in de Formule 1 ooit, zei na afloop van de kwalificatie tegen Sky Sports dat hij zich thuisvoelde in de regen van Sepang. “Ik heb goed bestudeerd hoe de anderen het hier vorig jaar hebben aangepakt en dat hielp mij al een beetje”, zei hij:

“Maar het belangrijkste voor mij was om rustig te blijven en mijn ding te doen. Dit is een goede start voor mij. Ik kan er altijd van genieten om in de regen te rijden. Ik ben echt heel blij met mijn zesde plek. Ik wil nu de race uitrijden en punten scoren.”

Verstappen had ook veel aan zijn ervaring in de karts:

“Je gebruikt je remmen dan op een bepaalde manier en dat deed ik nu ook. Ik had maar drie ronden, dus ik had niet zoveel tijd. Maar het heeft zeker zijn vruchten afgeworpen.”

Lees ook: 5 dingen die je moet weten om Max en de F1 te volgen, én te begrijpen en ‘Het wordt voor Max Verstappen zweten op Sepang’ (€).