Lelystad Airport mag definitief uitbreiden

De verkeerstoren van Lelystad Airport, dat definitief mag gaan uitbreiden.
De verkeerstoren van Lelystad Airport, dat definitief mag gaan uitbreiden. Foto ANP / Koen Suyk

Lelystad Airport mag definitief uitbreiden. Dat bevestigen de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland aan NRC. Het besluit wordt vrijwel zeker dinsdag officieel bekendgemaakt. Daarna kan de ontwikkeling van de satelliet van Schiphol eindelijk beginnen.

De transformatie van knus polderveld met vliegen op eigen zicht tot serieuze luchthaven met luchtverkeersleiding is een belangrijke ambitie van Schiphol Group, de eigenaar van Lelystad (en van de luchthavens in Eindhoven en Rotterdam). Het bedrijf investeert 90 miljoen euro in de aanleg van een terminal, platform en parkeerterrein. De aanbesteding is al begonnen. Topman Jos Nijhuis: “Schiphol Amsterdam kan alleen doorgroeien als Lelystad op tijd klaar is. Dus we moeten tempo maken.”

Groei Lelystad in drie fases gepland

De groei van Schiphol heeft een plafond, volgens afspraken met alle betrokken partijen bij het overleg, de zogeheten Alderstafel. In 2020 mogen er maximaal 500.000 starts en landingen (vliegbewegingen) per jaar zijn. De resterende 70.000 vliegbewegingen moeten naar Eindhoven en Lelystad. De zakelijke en verre transfervluchten gebruiken Schiphol als knooppunt, de Europese vakantievluchten van de budgetmaatschappijen gaan naar Brabant en Flevoland.

Voor Lelystad is een groei in drie fases gepland, vooralsnog eindigend met 45.000 vliegbewegingen in 2043. In dat scenario verwerkt de luchthaven tegen die tijd jaarlijks 6,7 miljoen passagiers. Schiphol had er vorig jaar 55 miljoen.

De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad zijn enthousiast. Wethouder Jop Fackeldey (PvdA) en gedeputeerde Jaap Lodders (VVD) zien vooral werkgelegenheid. Volgens onderzoek levert het 2.500 directe arbeidsplaatsen op in 2035, of 800 tot 1.000 banen per 1 miljoen reizigers.

Zorgen bij vogelorganisaties

Vogelbescherming Nederland en de Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland riepen de Tweede Kamer vanochtend op een beslissing voor uitbreiding van Lelystad Airport op dit moment te voorkomen. De natuurorganisaties vinden dat nu besluiten tot uitbreiding van het vliegveld onverantwoord is. „Er is een te groot risico voor de vliegveiligheid en de omringende natuurgebieden. De kans op vogelaanvaringen is niet goed onderzocht en lijkt groot te zijn”, stellen de organisaties.

Lees op NRC Q het achtergrondverhaal ‘Op dit vliegveld begint straks je vakantie’.