Keepen met een luchtje

De hockeykeeper lijkt wel ontworpen met legosteentjes of, voor de volgende generatie, in het ook al zeer blokgestuurde computerspel Minecraft. De mannen en de vrouwen in het doel zijn de laatste jaren zo opgetuigd dat je je afvraagt wat nu precies de bedoeling is: het beschermen van het keeperslichaam of het hinderen van die keeper bij het zo atletisch mogelijk keren van de op hem afgeschoten hockeyballen. Zoals ze in het voetbal de zwabberbal hebben uitgevonden om doelmannen te pesten.

Jaap Stockmann (30) verdedigt al jaren het doel van het Nederlands elftal, de Jaypee Punjab Warriors in India en Bloemendaal. Met die laatste club speelt hij volgende week ‘thuis’ in de de Euro Hockey League. Toen hij eens door een kind werd geïnterviewd over de luchtjes in al die beschermende kunststof, zei hij resoluut: „Mijn vriendin dacht dat keepers stonken, maar ik stink dus niet. Ik hoef mijn kleding zelfs niet te wassen. Na de wedstrijd hang ik het uit in de kleedkamer en de volgende keer kan ik het zo weer aantrekken.” Dan moet je natuurlijk niet in het water vallen, maar Stockmann staat hier op het basalt alsof geen tien vijandelijke aanvallers hem uit zijn evenwicht kunnen brengen.