President Jemen beschuldigt Iran van chaos in zijn land

De Jemenitische president Hadi heeft de shi’itische Houthi-rebellen ‘pionnen van Iran’ genoemd, daarbij legt hij de schuld voor de chaos in het land rechtstreeks bij Iran. Hadi riep de bevolking op tot vreedzame demonstraties om zijn regering te steunen.

Houthi-rebellen in patrouilleren bij het vliegveld van Sana'a.
Houthi-rebellen in patrouilleren bij het vliegveld van Sana'a. Foto AP / Hani Mohammed

De Jemenitische president Hadi heeft de shi’itische Houthi-rebellen ‘pionnen van Iran’ genoemd, daarbij legt hij de schuld voor de chaos in het land rechtstreeks bij Iran. Hadi riep de bevolking op tot vreedzame demonstraties om zijn regering te steunen, schrijft persbureau AP.

Er zijn al langer verdenkingen dat de Houthi’s militaire, financiële en morele steun uit Iran krijgen. Tussen Iran (shi’itisch) en Saoedi-Arabië (sunnitisch) zijn al jaren spanningen en religieuze strijd over wie de heerschappij in de regio heeft, die nu in Jemen lijken te worden uitgevochten. Jemen is ook strategisch belangrijk, schreef NRC-correspondent Judith Spiegel eerder deze week in een artikel (€):

Aan de zuidwestkant ligt de Bab al Mandab, de smalle zeestraat die de Golf van Aden verbindt met de Rode Zee. Als Iran het via de Houthi’s voor het zeggen heeft in Jemen, betekent dat ook dat Teheran de controle heeft over die zeestraat, die van vitaal belang is voor de doorgang van olietankers richting het Suez-kanaal. De olie in die tankers komt uit Saoedi-Arabië.

Saoedi-Arabië voert sinds een paar dagen bombardementen uit op de Houthi’s, die een groot deel van Jemen controleren van het uiterste noorden tot en met het gebied onder hoofdstad Sana’a. De Saoedische koning heeft nogmaals verklaard dat de militaire interventie niet zal stoppen voor Jemen weer veilig is en de Houthi-rebellen een halt toe is geroepen.

De Houthi-rebellen, die gesteund worden door oud-president Saleh, pleegden eerder dit jaar een staatsgreep. De afgelopen tijd veroverden ze steeds meer gebied en rukten op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Hadi zich had verschanst nadat hij vorige maand Sana’a moest ontvluchten. De president wist daarop te ontkomen naar Saoedi-Arabië en vloog naar Egypte om de bijeenkomst van de Arabische Liga vandaag bij te wonen, die in het teken zal staan van de strijd in Jemen.

Foto AP / Thomas Hartwell

De Jemenitische president Abdel Rabbo Mansour Hadi (midden) tijdens de bijeenkomst van de Arabische Liga vandaag in het Egyptische resort Sharm el-Sheikh. De Soedanese president Omar al-Bashir is aan het woord. Foto AP / Thomas Hartwell

Hadi beschouwt zichzelf nog steeds als het wettige staatshoofd van Jemen. Saoedi-Arabië en tien sunnitische bondgenoten, waaronder Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit, steunen Hadi en zijn gezamenlijk begonnen met het uitvoeren van luchtaanvallen. De VS steunen de geest van de operatie, maar doen niet actief mee.

VN evacueren medewerkers

Sinds het begin van de bombardementen zijn volgens Jemen zelf al zeker 39 mensen om het leven gekomen. Human Rights Watch meldt vandaag dat er zeker elf, maar mogelijk 34 burgers zijn omgekomen. De situatie in Jemen is nu inmiddels zo gevaarlijk dat de Verenigde Naties hun medewerkers weghalen uit het land, meldt nieuwszender al-Arabiya. Saudi-Arabië heeft drie vliegtuigen gestuurd om de 140 VN-medewerkers te evacueren. Persbureau Reuters meldt dat het VN-personeel naar verschillende landen, waaronder Jordanië en Ethiopië, zal worden gebracht.

Foto AP / Hani Mohammed

Een Houthi-rebel staat bij een huis in Sana’a dat is gebombardeerd door de Arabische coalitie terwijl mensen onder het puin zoeken naar overlevenden. Foto AP / Hani Mohammed

Hoeveel doden er afgelopen nacht zijn gevallen is niet bekend. Ook vannacht waren de bombardementen gericht op doelen rond hoofdstad Sana’a en havenstad Aden. Net als de afgelopen dagen waren met name tactische doelen zoals munitiedepots en legerbases het doelwit. Ook werd een militair konvooi met onder meer tanks en gepantserde voertuigen van de Houthi-rebellen getroffen. Tegen het ochtendgloren stopten de bommenregens.

De Houthi’s wisten desondanks een nieuw front te openen: Aden ligt nu ook vanuit het oosten onder vuur, meldden bewoners aan persbureau Reuters. Volgens de BBC proberen inwoners van Sana’a te vluchten voor het geweld. Er stonden gisteren lange rijen bij benzinestations en veel winkels hebben hun deuren gesloten.

Lees ook Even bijpraten: militaire interventie in Jemen, wat is daar aan de hand? en het artikel in NRC Gevaarlijke interventie Jemen (€).