De man van Komt dat schot! is overleden

Oud-sportcommentator Hugo Walker is vrijdagochtend op 81-jarige leeftijd overleden.

Met zijn kenmerkende stemgeluid werd de Amsterdammer vanaf de jaren zeventig in Nederland een beroemdheid als voetbalcommentator bij NOS Studio Sport.

Zijn populariteit dankte hij met name aan zijn gevleugelde uitspraken tijdens de voetbalsamenvattingen op zondagavond. Ze werden door talloze voetballiefhebbers geïmiteerd, de uitspraken en kreten van Walker. ‘Komt dat schot!’ was zo bekend dat er in 2004 een talentenjacht naar voetbalverslaggevers met die titel op televisie verscheen. Ook de fanclub die Walker had heette Komt dat schot. Andere bekende kreten en uitspraken waren ‘En dan houden we ermee op, hier in Waalwijk’, of een langgerekt ‘Lerbyyyyyy’ als de Deen Sören Lerby van afstand op doel schoot.

Walker begon eind jaren zestig als sportverslaggever bij Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport, en hoorde met Theo Reitsma, Kees Jansma en Evert ten Napel tot de toonaangevende stemmen van het programma.

Hugo Walker was in zijn jongere jaren zelf een begenadigd sporter. Zo honkbalde hij voor ABC en Ajax-HVA, haalde hij het nationale team en voetbalde hij één wedstrijd in het eerste elftal van Ajax. Hij speelde onder anderen met mister Ajax, Sjaak Swart.

Walker was ook medeoprichter en commercieel directeur van het reclamevakblad Adformatie.