‘Holleeder was expres vermagerd’ - lees hoe interview met zus tot stand kwam

De bewuste, door Peter R. de Vries gemaakte, foto van Willem Holleeder begin 2012.
De bewuste, door Peter R. de Vries gemaakte, foto van Willem Holleeder begin 2012. Foto Peter R. de Vries

Het beeld is sprekend: een sterk vermagerde Willem Holleeder op een zandpad in een bos. Het is begin 2012, Holleeder is net vrijgekomen na zes jaar detentie. Na het zien van deze foto, gemaakt door misdaadverslaggever Peter R. de Vries, dacht iedereen dat het niet goed ging met De Neus. Hij was tijdens zijn detentie in 2007 immers geopereerd aan zijn hart. Astrid Holleeder vertelt nu aan NRC Handelsblad dat haar broer expres zo vermagerd was:

“Hij heeft wekenlang niks gegeten om er slecht uit te zien. Om mensen te laten denken dat hij ziek en zwak is. Zodat ze hem onderschatten.”

Foto NRC

Foto NRC

Doelbewuste stappen om imago te sturen

Het is volgens Astrid typerend voor het manipulatieve karakter van Willem Holleeder. Hij kan zo goed manipuleren dat hij iedereen laat denken wat hij wil dat ze van hem denken. Willem Holleeder werd een knuffelcrimineel omdat hij dat wilde. Het interview bij College Tour, het boek over zijn jeugd van Auke Kok, zijn column in de Nieuwe Revu, de foto’s met bekende en niet bekende Nederlanders. Volgens Astrid zijn het allemaal doelbewuste beslissingen om zijn imago te sturen.

Lees vandaag in NRC Weekend het verhaal ‘Ik heb geen goed gevoel over dit gesprek’ (€), over hoe het interview van NRC met de zus van Willem Holleeder tot stand kwam.