‘Grondtroepen waarschijnlijk noodzakelijk in Jemen’

Een familie vandaag op de vlucht in Sanaa.
Een familie vandaag op de vlucht in Sanaa. Foto Reuters / Mohamed al-Sayaghi

Arabische grondtroepen zijn hoogstwaarschijnlijk nodig in de tweede fase van de militaire interventie in Jemen tegen de Houthi-rebellen. Dat zegt de Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken, Riyadh Yaseen, tegen persbureau AP.

Yaseen zei verder dat de Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi pas terugkeert naar Jemen als de veiligheidssituatie is verbeterd.

Vandaag bombardeerde een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië een legerbasis in Jemen. De Houthi-beweging heeft op de basis langeafstandsraketten gericht op de zuidelijke stad Aden en omliggende landen, aldus een Jemenitische functionaris vandaag vanuit de Egyptische badplaats Sharm-El-Sheik.

jemen

‘Interventie stopt niet voordat Jemen veilig is’

Saoedi-Arabië voert sinds een paar dagen bombardementen uit op de Houthi’s, die een groot deel van Jemen controleren van het uiterste noorden tot en met het gebied onder hoofdstad Sanaa. De Saoedische koning heeft nogmaals verklaard dat de militaire interventie niet zal stoppen voor Jemen weer veilig is en de Houthi-rebellen een halt toe is geroepen.

De Houthi-rebellen, die gesteund worden door oud-president Saleh, pleegden eerder dit jaar een staatsgreep. De afgelopen tijd veroverden ze steeds meer gebied en rukten op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Hadi zich had verschanst nadat hij vorige maand Sanaa moest ontvluchten. De president wist daarop te ontkomen naar Saoedi-Arabië en vloog naar Egypte om de bijeenkomst van de Arabische Liga vandaag bij te wonen, die in het teken zal staan van de strijd in Jemen.

Lees ook Even bijpraten: militaire interventie in Jemen, wat is daar aan de hand? en uit NRC: Saoedi-Arabië voelt zich omsingeld / Gevaarlijke interventie Jemen (€).