Google bouwt medische robots met farmaceut

Johnson & Johnson gaat samen met Google in de robotchirurgie. Het Amerikaanse farmacieconcern maakte gisteren bekend dat zijn dochter Ethicon kennis en patenten gaat delen met Google. Samen willen de twee bedrijven technologie ontwikkelen voor een platform voor robot-geassisteerde chirurgie. Bedragen noemen ze niet.

Eerder deze week kondigde de farmaceut ook al een samenwerking met Philips aan. Het Nederlandse technologiebedrijf gaat samen met Johnson & Johnson draagbare apparaten ontwikkelen voor bloedmetingen.

De laatste tijd zetten steeds meer grote technologiebedrijven in op de zorg. Google toonde onlangs een concept voor een armband die met behulp van nanotechnologie kankercellen zou kunnen opsporen. Apple zet vooral in op toepassingen in preventieve zorg, door bijvoorbeeld hartmetingen met zijn deze maand gelanceerde horloge Apple Watch. Ook Samsung investeert miljarden euro’s in de divisie die technologieën voor de zorg ontwikkelt.

Philips zal waarschijnlijk binnen een jaar zijn lichtdivisie afsplitsen om zich helemaal te richten op gezondheidstechnologie. Al deze recente investeringen, samenwerkingen en strategische veranderingen wijzen erop dat de zorgmarkt sterk aan het veranderen is. Grenzen tussen industrieën als de farmacie, biotech en consumentenelektronica zijn snel aan het vervagen.