Gillende vrouwen in de rij voor Mark Rutte

Mark Rutte is op handelsmissie naar China. Daar is volop aandacht voor de ‘knappe lange minister-president’. Dat zijn moeder zijn overhemden strijkt? Dat vinden de meisjes daar héél spannend.

Politieagenten houden de enthousiaste menigte op afstand tijdens het werkbezoek van Mark Rutte aan Shanghai. Foto Jerry Lampen
Politieagenten houden de enthousiaste menigte op afstand tijdens het werkbezoek van Mark Rutte aan Shanghai. Foto Jerry Lampen

De vijfentwintig Chinese journalisten die op vrijdagavond naar de persconferentie waren gekomen van Mark Rutte, in de Zuid-Chinese stad Shenzhen, wisten niet wat ze meemaakten. Een premier die op hen af liep en ‘Hello, I’m Mark’ zei?

Geen Chinese politicus die dat in zijn hoofd haalt. „Hij is zó charmant”, zei een van de journalisten na de bijeenkomst. Zij had gevraagd of China op entertainment-gebied nog meer kon verwachten van het land waar Big Brother, de Gele Badeend en The Voice Of vandaan komen?

Rutte, die al bijna de hele week op handelsmissie is, beloofde niets. Hij zei: „Ik kan bevestigen dat ook díe samenwerking met China hecht is.”

De afgelopen dagen werd een lange rij van samenwerkingsovereenkomsten en intentieverklaringen getekend tussen Nederlandse en Chinese bedrijven, er werden ook contracten gesloten. En deze zaterdag praat Rutte nog met de Chinese president – op een politiek forum op het eiland Hainan.

Op vrijdagochtend is Rutte bij Huawei, het grootste telecombedrijf ter wereld, waar hij te horen krijgt dat er een logistiek centrum komt in Eindhoven, met werk voor een paar honderd mensen in de regio. Werkgeversorganisatie VNO-NCW hoopt op meer: er zou ook nog een nieuw hoofdkantoor van Huawei in Europa worden gevestigd. Waarom niet in Nederland?

Nederlandse vertegenwoordigers zeggen op de bijeenkomst tegen Victor Wang, topman van Huawei-Europa, dat het bedrijf echt wel meer gebruik zou kunnen maken van het Nederlandse belastingvoordeel voor innovatieve bedrijven, ‘de innovatiebox’. Huawei doet dat nu zelden, omdat er ook meteen inspectie door de Belastingdienst aan vast zit. In China doet inspectie afbreuk aan je goede naam.

Rutte wordt erbij gehaald. Het was toch een goed idee om zo’n voordeel te benutten? Rutte zegt tegen Wang: „Natuurlijk, dat moeten jullie echt doen.”

Een pak voor ‘Mark’?

Even later staat hij in een hoek met Wang en Guido Dierick, ceo van chips-producent NXP. NXP en Huawei werken nauw samen, maar nu moet er een – niet nader verklaarde – kwestie worden besproken. Rutte komt helpen.

’s Middags bezoekt hij drones-bouwer DJI, die een vestiging gaat openen in Barendrecht. De ceo van DJI, Frank Wang (35), had speciaal voor Rutte een pak gekocht. Hij had, vertelt hij aan Rutte, nog nooit een pak aan gehad. Voor een premier doe je dat. Maar ook voor ‘Mark’? Rutte zegt dat dat natuurlijk niet nodig was geweest.

Vóór zijn komst naar China waren er op We Chat, de Chinese variant van Facebook, al foto’s van Rutte rondgegaan met teksten als: ‘Heb je er genoeg van om naar leden van de Nederlandse koninklijke familie te kijken? Of politici met stalen gezichten die alleen over ernstige zaken kunnen praten? Geen zorgen: de Nederlandse premier komt je ogen redden.’

We Chat-gebruikers vertelden aan elkaar ook dat Rutte had gezegd: „Ik heb zestien miljoen bazen, alle burgers van Nederland.” Was er één Chinese politicus die zou zeggen dat hij 1,3 miljard Chinezen diende?

Rutte was volgens de chats niet alleen vrijgezel, hij woonde ook nog bij zijn moeder en zíj streek zijn overhemden. „Het klinkt voor ons vreemd”, zegt een Nederlandse werknemer van de Philips-vestiging in Shanghai, „maar de meisjes hier vinden dat héél spannend.”

Wat volgens hem ook meetelt: Mark Rutte is 48 en dit is zíjn jaar in de Chinese astrologië: het jaar van het Schaap.

Leonardo DiCaprio in China

En dus gebruiken de werknemers van Philips in Shanghai afgelopen week hun ochtendpauze om gillend bij de ingang te staan. Niet alleen de vrouwelijke medewerkers, ook de mannen vinden een premier die er zo benaderbaar uitziet als Rutte, een belevenis. Ze zwaaien met hun telefoons: hun doel is om de Nederlandse shuàge (knappe man) op de foto te krijgen – en daarmee te scoren op We Chat.

Ook in het kantoor van Philips staan joelende werknemers – bijna allemaal twintigers – die door bewakers worden tegengehouden bij de trap. Als Rutte de trap oploopt, zwaait hij naar hen en roept: „Hier is mijn collega, minister Wilma Mansveld.”

De staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu, die zich in het buitenland minister mag noemen, reist een groot deel van de week met Rutte mee. Maar voor háár zijn de jongeren niet gekomen. Uit beleefdheid juichen ze wel een beetje.

In een persconferentie met Rutte zegt Mansveld later dat de premier in China als Leonardo DiCaprio wordt onthaald. „Dat zeg ík niet hoor”, zegt Rutte snel. „Dixit Mansveld.”

Een klap in je gezicht

Ook tijdens de diners met Nederlandse en Chinese ondernemers stond Rutte, tussen de gangen door, de afgelopen week vaak tussen een grote groep mensen die met hem op de foto wilden. Glimlachend liet hij de ene na de andere selfie maken. „Mag ik met de mooiste man van de wereld op de foto?” vroeg een Chinese vrouw. Rutte moest er hard om lachen. Hij zei: „Dat is aardig van je.”

De vrouw legde later uit dat de opwinding over Rutte vooral te maken heeft met groeiende onvrede onder jongeren: die hebben volgens haar geen zin meer in saaie, onbenaderbare politici.

„Het zijn dikke, kale mannen. Als ik ooit zou proberen bij onze president in de buurt te komen, dan had ik al heel snel een klap te pakken van de mensen om hem heen.”

Op vrijdagavond, als hij is aangekomen op Hainan, gaat hij nog langs in het hotel waar de Indonesische president Joko Widodo logeert. Widodo doet ook mee aan het politieke forum. De RVD laat later weten dat Rutte met hem heeft gesproken over de drugsproblemen in Indonesië en de doodstraf. Indonesië executeerde eerder dit jaar de Nederlander Ang Kiem Soei, wegens drugshandel. Er staat nu nog een Nederlander op de dodenlijst.