Geen straf en vervolging voor Amanda Knox in Italië

Het Hof van Cassatie in Italië heeft de veroordeling van de Amerikaanse Amanda Knox gisteravond nietig verklaard en haar ontslagen van rechtsvervolging. Knox en haar voormalige Italiaanse vriend Raffaele Sollecito werden ervan beschuldigd dat zij in 2007 de destijds 21-jarige Meredith Kercher hebben vermoord.

Knox vorig jaar tijdens een interview op de Amerikaanse televisie. Foto ABC

Het Hof van Cassatie in Italië heeft de veroordeling van de Amerikaanse Amanda Knox gisteravond nietig verklaard en haar ontslagen van rechtsvervolging. Dat meldt persbureau ANP. Knox en haar voormalige Italiaanse vriend Raffaele Sollecito werden ervan beschuldigd dat zij in 2007 de destijds 21-jarige Meredith Kercher hebben vermoord. Ook de veroordeling van Sollecito is nietig verklaard.

In eerste aanleg werden Knox en Sollecito veroordeeld. In hoger beroep volgde vrijspraak, maar in cassatie besloot de Italiaanse Hoge Raad dat het vonnis niet deugde en vanaf het hoger beroep overgedaan moest worden.

Het stel werd daarna weer veroordeeld: Knox tot 28,5 jaar en Sollecito tot 25 jaar cel. Daarna kwam de zaak bij het Hof van Cassatie, dat die straffen nu ongedaan heeft gemaakt. De Ivoriaan Rudy Guede is de enige betrokkene die onherroepelijk werd veroordeeld. Hij kreeg in een apart proces in hoger beroep zestien jaar cel.

Verrassende wending in langslepende zaak

De uitspraak van het Hof komt als een verrassing. Verwacht werd dat de zaak moest worden overgedaan of dat de eerdere vonnissen zouden worden gehandhaafd.

Het Openbaar Ministerie nam altijd aan dat Meredith slachtoffer was van een uit de hand gelopen met drugs gevoede seksorgie. Amanda en Raffaele zouden haar hebben vastgehouden, terwijl Guede haar seksueel probeerde te misbruiken. Uiteindelijk zou Amanda Meredith met een mes de keel hebben afgesneden. Meredith werd naakt met doorgesneden keel teruggevonden in het huis waar Amanda en Meredith sinds een paar maanden als studenten samen woonden. Technisch onderzoek toonde echter aan dat het vermeende moordwapen onvoldoende DNA van het slachtoffer bevatte om als bewijs te gelden.

Knox ‘enorm opgelucht en dankbaar’

Knox had geweigerd naar Italië te reizen om de uitspraak bij te wonen en bleef in de VS. Ze zei gisteravond in een reactie “enorm opgelucht en dankbaar” te zijn. “De wetenschap dat ik onschuldig ben, heeft mij kracht gegeven in deze zwarte tijden van beproeving.”

De rechtszaak tegen Knox kon in Italië rekenen op massale belangstelling van pers en publiek. De zaak zorgde ook voor een strijd tussen de Italiaanse en Amerikaanse media. In de Italiaanse pers wordt Knox wel omschreven als een ijzingwekkende femme fatale met een engelachtig uiterlijk. In Amerika bestaat juist het beeld dat Knox, een meisje dat van de Beatles houdt, de moord niet begaan kan hebben.

    • Pim van den Dool