‘Foto’s op loze momenten geven een intiem beeld’

In april is het thema van de NRC-Nikonfotowedstrijd ‘liefde’. Schrijver Gustaaf Peek schreef vorig jaar Godin, Held (momenteel op de shortlist van de Libris Literatuurprijs) een openhartige roman over dit onderwerp. Peek bespreekt hoe men dit thema kan behandelen zonder in clichés te vervallen.

Bloot Greetje (Edam) 1971
Bloot Greetje (Edam) 1971 Foto: Ed van der Elsken

In april is het thema van de NRC-Nikonfotowedstrijd ‘liefde’. Schrijver Gustaaf Peek schreef vorig jaar Godin, Held (momenteel op de shortlist van de Libris Literatuurprijs) een openhartige roman over dit onderwerp. Peek bespreekt hoe men dit thema kan behandelen zonder in clichés te vervallen.

“Als het over liefde gaat, dan houd ik van foto’s in huiselijke kring. Foto’s waarin een natuurlijke intimiteit ontstaat, zoals die van Ed van der Elksen. Zijn foto’s zijn niet glamoureus of afstandelijk, je ziet alles van heel dichtbij. Wat ik fijn vind aan die huiselijke taferelen is het idee dat een foto iets stil zet. De tijd gaat snel, mensen gaan dood en liefde gaat over, maar op dat minuscuul korte moment dat de foto werd gemaakt, voel je dat fotograaf aanbidder is en de persoon die hij vastlegt de aanbedene. In ieder geval tóén, daar, hadden twee mensen elkaar lief.”

“Verliefde mensen moeten elkaar nooit op vakantie fotograferen. Te veel plezier en uitzonderlijke situaties zijn valkuilen. Dan krijg je foto’s die op andere foto’s lijken. Fotografeer je elkaar thuis op loze momenten, als je net uit je bed komt of in de badkamer staat, dan krijg je een intiemer beeld dan wanneer je lachend aan een of andere Lonely Planet-strand staat. De tussenmomenten waardoor je iemand echt kent en leert kennen zijn de gelegenheden waarop je de camera tevoorschijn moet halen. In mijn boek beschreef ik ook alleen situaties waarin mijn hoofdpersonen samen zijn, hun levens daarbuiten heb ik er grotendeels uit gelaten. Zo leg je het verstrijken van de tijd vast; je dierbaren ken je het best, je ziet ze onder je ogen veranderen, als je dat kunt vastleggen creëer je een liefdevol monument.”

Het thema in de maand april is ‘Liefde’. U kunt foto’s inzenden en bekijken via nrc.nl/fotowedstrijd