Drinkt u, meneer?

Harold Hamersma laat zijn leverwaarden checken en schenkt er nog eentje in.

François Villard, St. Joseph 2011 ‘Reflet’,39,50 euro, vierheemskinderen.nl

Onlangs heb ik mijn jaarlijkse check up laten doen door een bevriende arts in het ziekenhuis. Cholesterol in orde. Bloeddruk oké. Nierfunctie tiptop. En omdat ik toch in de buurt was ook maar even de prostaat aan de tand laten voelen. Inderdaad, die leeftijd heb ik inmiddels bereikt. Hier ging de doktersduim eveneens omhoog. „Tot slot, de lever”, kondigde zij aan. Gevolgd door: „Meneer Hamersma, drinkt u?” Het was een retorische vraag. Mijn arts weet precies wat ik dagelijks zo al omhanden heb. Zij leest mijn artikelen in deze krant. Mijn koopgids staat bij haar thuis op de boekenplank. En deze wordt daar regelmatig vanaf gepakt als zij op zoek gaat naar een fles voor eigen gebruik. En dat is nooit pleegzuster bloedwijn.

Ik vroeg haar of zij een medisch beroepsgeheimpje kon bewaren. In tegenstelling tot wat ik heb geschreven in Wijnreis door mijn lichaam, mijn boek over de positieve effecten van wijn drinken, houd ik het namelijk niet altijd bij de maximaal ‘veilig’ geachte twee tot drie glazen wijn per dag (afhankelijk van welke instantie daar zijn licht op laat schijnen), maar drink ik regelmatig een hele fles. Met een zucht die daarom het ergste deed vermoeden, informeerde zij mij over de gestelde diagnose: „Ik maak mij zorgen over de hoeveelheid wijn die u drinkt, maar ik heb nog nooit zulke mooie leverwaarden gezien.” Om mij vervolgens te verzoeken deze uitslag toch vooral voor me te houden.

Cardioloog

Het valt mij overigens op dat medici het nimmer met elkaar eens zijn. Eerder sprak ik tijdens een feestje een cardioloog die zich afvroeg waarom rode wijn niet gewoon door de ziektekostenverzekering wordt gedekt. „Zo goed is dat voor je.” Hij meende zelfs dat het een prima idee was om wijn in het ziekenhuis te schenken. Hij refereerde daarbij aan een onderzoek van de universiteit van Lyon. Daaruit bleek dat bij mannelijke patiënten die een hartaanval hadden gehad de kans op een tweede hartaanval 59 procent lager kwam te liggen als zij dagelijkse twee glazen rood dronken. „Voor wat het waard is natuurlijk hè?” vervolgde hij. „Want je weet, onderzoek is als een financieel product: in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.” Daar dronken we er nog maar eentje op: St. Joseph 2011 ‘Reflet’. Gemaakt van syrah, met veel van het ‘levensverlengende’ antioxidant resveratrol.

    • Harold Hamersma