Drinkt u?

Vandaag staat NRC Handelsblad ‘LUX’ helemaal in het teken van ‘het ziekenhuis’. En ook ik ben daar onlangs geweest. Niet omdat ik in beschonken toestand op weg naar de glasbak ben aangereden, maar voor mijn jaarlijkse check up door een bevriende arts. En kijk aan: cholesterol in orde. Bloeddruk ok. Nierfunctie tiptop. En omdat ik

Vandaag staat NRC Handelsblad ‘LUX’ helemaal in het teken van ‘het ziekenhuis’. En ook ik ben daar onlangs geweest. Niet omdat ik in beschonken toestand op weg naar de glasbak ben aangereden, maar voor mijn jaarlijkse check up door een bevriende arts.

En kijk aan: cholesterol in orde. Bloeddruk ok. Nierfunctie tiptop. En omdat ik toch in de buurt was ook maar even de prostaat aan de tand laten voelen. Inderdaad, die leeftijd heb ik inmiddels ook bereikt. Maar hier ging de doktersduim eveneens omhoog.

‘Tot slot, de lever’, kondigde zij aan. Gevolgd door: ‘Meneer Hamersma, drinkt u?’ Het was een retorische vraag. Mijn arts weet precies wat ik dagelijks zo al omhanden heb. Zij leest mijn artikelen in deze krant. Mijn koopgids staat bij haar thuis op de boekenplank. En deze wordt daar regelmatig vanaf gepakt als zij op zoek gaat naar een fles voor eigen gebruik.

En dat is nooit pleegzusterbloedwijn.

Ik vroeg haar of zij een medisch beroepsgeheimpje kon bewaren. In tegenstelling tot wat ik heb geschreven in Wijnreis door mijn lichaam, mijn boek over de positieve effecten van wijn drinken, drink ik namelijk niet altijd de maximaal ‘veilig’ geachte twee tot drie glazen wijn per dag (afhankelijk van welke instantie daar zijn licht op laat schijnen) maar regelmatig een hele fles.

Met een zucht die daarom het ergste deed vermoeden, informeerde zij mij over de gestelde diagnose: ‘Ik maak mij zorgen over de hoeveelheid maar ik heb nog nooit zulke mooie leverwaarden gezien.’ Om mij vervolgens te verzoeken deze uitslag toch vooral voor mijzelf te houden.

Nu valt het mij overigens op dat medici het nimmer met elkaar eens zijn. Eerder sprak ik namelijk tijdens een feestje een cardioloog die zich afvroeg waarom rode wijn niet gewoon door de ziektekostenverzekering wordt gedekt. ‘Zo goed is dat voor je.’ Hij meende zelfs dat het een prima idee was om wijn in het ziekenhuis te schenken.

Hij refereerde daarbij aan een onderzoek van de Universiteit van Lyon. Daaruit bleek dat bij manlijke patiënten die een hartaanval hadden gehad de kans op een tweede hartaanval 59 procent lager kwam te liggen als zij maar dagelijkse twee glazen rood dronken.

‘Voor wat het waard is natuurlijk he?’ vervolgde hij. ‘Want je weet, onderzoek is als een financiële bijsluiter: in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.’

Daar dronken we er nog maar eentje op.

Om precies te zijn een glas St. Joseph 2011 ‘Reflet’. (De Vier Heemskinderen; € 39,50) Gemaakt van syrah die – mooi meegenomen - veel van het ‘levensverlengende’ antioxidant resveratrol bevat.

En dat producent François Villard, voordat hij een van de meest gewilde wijnmakers uit de Rhônevallei werd eerst als kok bij een streekziekenhuis werkte, was natuurlijk helemaal de kers op de taart.