Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Doden bij verkiezingen Nigeria, maar grote chaos blijft (nog) uit

Bij de stemlokalen in Nigeria staan ondanks de terreurdreiging lange rijen.
Bij de stemlokalen in Nigeria staan ondanks de terreurdreiging lange rijen. Foto AP / Sunday Alamba

Bij verschillende geweldsincidenten in het noordoosten van Nigeria, waar vandaag presidents- en parlementsverkiezingen worden gehouden, zijn een aantal doden gevallen. Vermoedelijk is de islamitische terreurbeweging Boko Haram verantwoordelijk, die fel tegen het houden van verkiezingen is.

In de deelstaat Yobe werden vanochtend drie mensen gedood door gewapende strijders toen zij naar het stembureau liepen, meldt persbureau Reuters. In een andere deelstaat, Gombe, werden mensen die in de rij stonden om zich te registreren als stemmer onder vuur genomen. Daarbij zou een agent zijn gedood en een tweede politieman gewond zijn geraakt. Waarschijnlijk waren voor beide incidenten strijders van Boko Haram verantwoordelijk.

Elders in het land vonden ook incidenten plaats, maar daarbij vielen geen slachtoffers. In de plaatsen Awka en Enugu ontploften explosieven bij stembureaus, maar omstanders kwamen met de schrik vrij. In het dorp Barutai werden volgens inwoners huizen in brand gestoken, vermoedelijk met als doel kiezers te intimideren.

Boko Haram fel tegen organiseren verkiezingen

De leider van Boko Haram, de terreurgroep die de afgelopen jaren duizenden Nigerianen doodde bij aanvallen, waarschuwde vorige maand al dat de verkiezingen van vandaag verstoord zouden worden. Boko Haram streeft naar een islamitische staat in Nigeria en is fel tegen het organiseren van verkiezingen. Toch verloopt de verkiezingsdag op de genoemde incidenten na relatief rustig.

De verkiezingen werden zes weken geleden uitgesteld vanwege het geweld van Boko Haram. President Goodluck Jonathan zei Boko Haram terug te willen dringen, voordat de inwoners van de dichtbevolkste natie van Afrika naar de stembus zouden gaan.

De stembusstrijd in Nigeria belooft spannend te worden. Opiniepeilingen voorspellen een gevecht tussen zittend president Jonathan en de ex-generaal en ex-couppleger Muhammadu Buhari. Een nederlaag van Jonathan zou uniek zijn: nooit verloor een zittend president in Nigeria verkiezingen.

Lees in NRC Weekend het achtergrondverhaal ‘Nigeria bereidt zich voor op nieuw geweld’ (€)