Dit is de week in zes graphics

De week aan de hand van de beste infographics op NRC Q

Steve Jobs is nog steeds hot…

Nóg een boek over Steve Jobs. NRC Q analyseerde aanbodcijfers van Bol.com om inzicht te krijgen in de omvang van het aantal Jobs-boeken dat momenteel op de markt is. Zelfs al uit deze selectie blijkt dat sinds Jobs’ dood, boeken over hem nog steeds booming business zijn.

….zoals de Zuidas is voor Duitsers…

De Amsterdamse Zuidas ist eigentlich Deutsch, blijkt uit data van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL). Op de kaart ziet de Duitse takeover er zo uit.

Klik of tap op de bollen voor achterliggende informatie.Zoom in of uit met de ‘+’ en ‘-’ buttons.

…Hardlopen is gezond maar prijzig…

Trek jij dit weekend weer je loopschoenen aan? Evenementen genoeg. Maar - en dit is meteen de keerzijde van het gigantische aanbod - daar hangt als deelnemer wel een prijskaartje aan. Per kilometer betaal je het meest voor de 4 Mijl in Groningen, gevolgd door de marathons van Rotterdam en Amsterdam. Liever de hand op de knip? Ren dan mee met de marathon van Spijkenisse.

…en herrie is de price to pay op een flexplek

Wat kies jij: die knusse flexplek in dat hippe kantoor, of toch maar een cubicle met (neppe) kamerplant? Voor beiden valt wat te zeggen, al kun je voor je rust en concentratie beter niet “flex” gaan. Uit cijfers die NRC Q heeft opgevraagd bij het Center for Peoples and Buildings en de TU Delft blijkt namelijk dat 40 procent van de mensen die op een flexplek werkt last heeft van herrie op kantoor.

“Heaven is a halfpipe” (letterlijk)

Wat heeft de dalende trend in onderstaande grafiek met vastgoed te maken? Ontkerkelijking zorgt voor leegstaande kerken en creatieve oplossingen. Lees: de kerkbankjes maken tegenwoordig plaats voor halfpipes, bars of hippe werkplekken. Hoe de kerk een vastgoedboer werd.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Een dakkapel aan je huis bouwen? Of een nieuwe serre? Daar is eerst toestemming voor nodig, en deze toestemming wordt verleend met een zogeheten omgevingsvergunning. Maar de tarieven voor zo’n vergunning verschillen sterk per gemeente, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut COELO. Toestemming voor een dakkapel van 10 duizend euro kost in het Brabantse Son en Breugel 782 euro. In Alphen aan den Rijn slechts 38. De cijfers per gemeente:

En verder:

  • Inkomens huishoudens en winst bedrijven:↑ (+0,4 procent en +8 miljard euro)
  • Producentenvertrouwen industriesector:↓ (-0,6 punten)
  • Consumptie door huishoudens↑ (+1,8 procent t.o.v. januari 2014)
  • Overheidstekort:↔ (2,3 procent van het BBP)
  • Mensen in de schuldsanering:↓ (-1 procent t.o.v. 2013)
      • Yordi Dam