Dit gebeurt er dus als je met van alles bezig bent behalve autorijden

Een van de videobeelden van een bijna-ongeluk.
Een van de videobeelden van een bijna-ongeluk. Schermafbeelding AAA/ YouTube

Iedereen weet het natuurlijk wel: op je mobiel kijken, whatsappen, sms-en of iets anders doen terwijl je autorijdt, is levensgevaarlijk. En toch doen veel mensen het. Deze video van de Amerikaanse stichting voor verkeersveiligheid laat goed zien wat er dan gebeurt.

De Foundation for Traffic Safety deed onderzoek naar de invloed van omgevingsfactoren op het rijgedrag van jongeren en daaruit voortvloeiende verkeersongelukken. Jongeren verongelukken in de VS vier keer zo vaak met hun auto als volwassenen, jaarlijks komen er 5.600 jongeren om het leven bij een crash. Om te onderzoeken wat er voorafgaand aan een ongeluk gebeurt, werd bij jongeren tussen de 16 en 19 jaar een drivecam in de auto geïnstalleerd.

Het onderzoek werd van de week gepubliceerd. Het is duidelijk waardoor ongelukken en bijna-aanrijdingen worden veroorzaakt; de jongeren zijn en masse afgeleid. Ze houden zich met van alles bezig, behalve met autorijden:

Het filmpje laat vooral ook goed zien hoe kort de tijd maar is tussen het ogenblikje dat de bestuurder even iets anders doet en het bijna-ongeluk. Iedereen die autorijdt en misschien ook wel eens afgeleid is geweest, weet dit, maar het blijft toch effectief om het zo te zien. Volgens het onderzoek gaat het om gemiddeld 4 tot 6 seconden voor het ongeluk.

Afleiding zorgt voor meer dan helft van ongelukken

De camera in de auto’s leverde de onderzoekers bijna zevenduizend video’s op van verkeersongelukken. Daarvan selecteerden ze 1.691 video’s van gemiddelde tot zware auto-ongelukken. Uit de analyse van de beelden kwamen allerlei statistiekjes en cijfertjes uit zoals:

  • in 58 procent van de gevallen voorafgaand aan een ongeluk was er sprake van afleiding;
  • 15 procent daarvan was in gesprek met een medepassagier
  • 16 procent daarvan was met de mobiele telefoon bezig

De rest luisterde naar muziek, was aan het roken, aan het zingen, dansen in de auto, naar andere auto’s aan het kijken, iets met persoonlijke verzorging aan het doen, aan het eten of drinken, of probeerde iets van een voorwerp in de auto of uit een tas te pakken.

Nederland probeert met een spelletje verkeersveiligheid te verhogen

In Nederland is mobiel bellen of met je mobiel bezig zijn onder het autorijden ook een bekend probleem. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek voor Verkeersveiligheid is afleiding verantwoordelijk voor 5 tot 25 procent van de verkeersongevallen en is de schatting dat het leidt tot tientallen verkeersdoden.

Met de laatste verkeerscampagne probeert de overheid mensen nu met een spelletje ook te laten zien hoe moeilijk het is om te sturen en tegelijkertijd iets anders te doen. Het is alleen hopen dat mensen dat spelletje dan weer niet op hun mobiel spelen tijdens het autorijden.

Er worden internationaal door allerlei bedrijven, ook automerken, eveens regelmatig pittige commercials gemaakt om mensen te waarschuwen niet op je mobiel te kijken tijdens het rijden. De vraag is: zouden dit soort filmpjes helpen?

https://www.youtube.com/watch?v=Tlxjng8h3Tc

Of is het echte verhaal van iemand wier leven op haar kop stond na het sturen van één sms-je misschien wel iets dat beter beklijft?