Clinton wiste e-mails van haar server

Clinton in 2011 als minister van Buitenlandse Zaken checkt haar Blackberry aan boord van een militair vliegtuig op weg naar Tripoli.
Clinton in 2011 als minister van Buitenlandse Zaken checkt haar Blackberry aan boord van een militair vliegtuig op weg naar Tripoli. Foto AP / Kevin Lamarque

Hillary Clinton zou haar e-mailserver met daarop al het mailverkeer uit de periode dat ze minister van Buitenlandse Zaken was, gewist hebben. Dat heeft haar advocaat gemeld aan de Republikeinse voorzitter van een congrescommissie, zo schrijft persbureau AP.

De commissie onderzoekt de aanval in Benghazi in 2012 waarbij onder andere de Amerikaanse ambassadeur in Libië omkwam. Clinton heeft driehonderd e-mails ingeleverd bij de commissie, maar de commissie vond dat onvoldoende en vroeg haar de hele e-mailserver in te leveren. In een zes kantjes tellende brief aan de commissie schrijft haar advocaat dat dit echter zinloos is aangezien er niets meer op de server zou staan.

Daarnaast betoogde haar advocaat dat Clinton al tienduizenden e-mails eerder heeft overgedragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Republikeinse voorzitter van de commissie, Trey Gowdy, is niet te spreken over de weigerachtige houding van Clinton:

“Ze heeft niet alleen zelf bepaald welke mails privé waren en welke niet, maar ze heeft daarna ook eigenhandig besloten om alle mails te wissen waardoor niet meer is te achterhalen of haar besluit het juiste was.”

Clinton mailde altijd vanaf privéadres

Clinton, van wie de verwachting is dat ze kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen volgend jaar, ligt al een tijdje onder vuur vanwege haar e-mailgedrag. Recent werd bekend dat ze ten tijde van haar ministerschap nooit werkmail heeft gebruikt, maar haar privé e-mailadres voor zowel persoonlijke als zakelijke mails aanwendde, iets dat in strijd is met de veiligheidsregels en mogelijk zelfs in strijd met federale wetgeving. Daarna bleek ook nog eens dat ze een eigen mailserver had.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt momenteel de e-mails en heeft gezegd dat het zodra dit onderzoek afgerond is, de mails openbaar zal maken. Clintons woordvoerder herhaalde dan ook vannacht haar eerdere standpunt: dat het aan het ministerie is om te bepalen wanneer een en ander publieke informatie wordt en dat zijzelf bereid is om verhoord te worden.

Gowdy heeft in een reactie gezegd dat ze gaat overleggen met de leiders van het Huis van Afgevaardigden. Voorzitter John Boehner heeft eerder gezegd dat hij een stemming om Clinton te dwingen haar server te overhandigen niet uitsluit.