Bonussen voor (bijna) iedereen, beursgang ABN Amro uitgesteld, panda’s voor Rutte

Foto ANP

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Eerst was er het nieuws (“ABN Amro-bestuurders kregen een loonsverhoging van 100.000 euro”), toen de collectieve verontwaardiging (“Graaiers!”) en nu een beursgang die voorlopig is uitgesteld. Want, zo twitterde @J_Dijsselbloem: “Er is behoefte aan meer rust voor er grote stappen worden genomen.” Kon hij er tóch wat aan doen.

2. Niet dat de ABN Amro-bestuurders de enigen zijn. Ook de werknemers van Holland Casino doen het niet verkeerd. Gezamenlijk krijgen zij een eenmalige bonus uitgekeerd van 7,8 miljoen euro. En dat op een winst van 12 miljoen.

3. Over bonussen en bestuurders gesproken. Het walhalla van corporate Nederland, de Amsterdamse Zuidas, blijkt een behoorlijk Duits tintje te hebben gekregen de afgelopen jaren.

4. Moeten we het bruggetje naar belasting(-ontwijking) nog maken? NS kondigde deze week aan dat het nu toch echt stopt met het bestellen van nieuwe treinen via een dochterbedrijf in Ierland. Diezelfde ochtend berichtte NRC nog over deze slimme belastingconstructie.

5. Het was ook de week waarin premier Mark Rutte met de BV Nederland naar China toog om nieuwe handelscontracten binnen te slepen. En als het even meezit, ook een panda. Of twee.

6. Wellicht dat enkele ondernemers op de terugweg even een tussenstop hebben gemaakt in Singapore. Het ooit arme stadstaatje groeide onder de (strakke) leiding van de onlangs overleden Lee Kuan Yew uit tot een financieel wereldcentrum.

7. Voor wie geen genoeg krijgt van boeken over Steve Jobs: goed nieuws. Er is er wéér een uitgekomen. Wat we leren uit Becoming Steve Jobs? Onder andere dat hij woest werd op Apple-topman Tim Cook toen deze hem op zijn sterfbed een deel van zijn lever aanbood.

8. Sowieso was er veel nieuws uit techland. Er kwam een nieuwe lieveling bij (livestream-app Meerkat), er werden tientallen miljoenen binnengesleept (schoonmaak-app Helpling) en er werd een inval gedaan (“Wij zijn een app, geen” taxidienst Uber).

9. Nog op zoek naar een “ander soort” kantoorruimte, een minder “standaard” woning? Doe eens gek, koop een kerk.

10. De één houdt van kinderachtige spelletjes (NS-topman Timo Huges), de ander heeft nog 1.182 ongelezen emails (beleggingsstrateeg Lukas Daalder) of gebruikt zijn bureau stiekem voor powernaps (Shell-topman Dick Benschop). We leerden deze week weer heel wat in onze nieuwe rubriek Wat doe jij eigenlijk?

11. Nog een hardloopwedstrijdje gepland dit weekend? Leuk, natuurlijk. Maar ook best duur. Anders ga je toch lekker yoga’en? Dat is een stuk… Oh nee, wacht.

    • NRC Q