Bondscoach lacht weer bij Oranje

Na alle onrust rond zijn positie maakte bondscoach Guus Hiddink vrijdag een montere indruk. Hij leek weer zichzelf.

Arbeidsvreugde lijkt wedergekeerd in een gezicht dat vorig jaar strakker stond dan anders. Hij overpeinsde en knorde, maar Guus Hiddink lijkt deze vrijdag weer schik te hebben in zijn werk als bondscoach. Zelfs als tijdens de persconferentie voor het EK-kwalificatieduel met Turkije de telefoon afgaat van Jack van Gelder, blijft hij minzaam lachen. Hij reageert verheugd als hij hoort dat er een tv-item wordt gemaakt over het spontane actie van een verstandelijk gehandicapt jongetje, dat het trainingsveld betrad en hem aanzag voor Louis van Gaal. „Zo aandoenlijk.”

De 68-jarige trainer wilde nog niet zeggen welke spelers de leegte moeten vullen die is achtergelaten door de geblesseerde spilspelers Arjen Robben en Robin van Persie. Hun gemis zal groot zijn in het cruciale duel van zaterdagavond. Verliest Nederland van Turkije, dan is Euro 2016 verder weg dan ooit. Oranje staat derde, zes punten achter koploper Tsjechië en drie achter nummer twee IJsland.

Het was na het verlies in Tsjechie (2-1) dat Hiddink en Van Gelder botsten. Hiddink, naar eigen zeggen al witheet door het resultaat, wond zich nog eens extra op toen Van Gelder kritische vragen stelde over het strijdplan. „Ik had het gevoel dat de spelers het spoor bijster waren”, zei Van Gelder. Hiddink zei daarop dat de NOS-presentator die tactiek zelf had aangeraden. „Ik heb naar jou geluisterd. Je praat jezelf tegen.” En nog eens: „Je praat jezelf tegen.”

In het februarinummer van het blad Helden toonde Hiddink spijt van zijn gedrag. Maar tegelijk verklapte hij dat Van Gelder vergeefs had gesolliciteerd naar de functie van perschef van Oranje, en dat dit hun verstandhouding niet ten goede was gekomen. Eerlijk antwoord, maar chic?

Terugkijkend was Hiddink in de nadagen van 2014 niet de coach zoals we hem kennen. Innemend werd cynisch. Alsof hij het spoor bijster was door de zwakke resultaten. Nadat Oranje ook nog had verloren op IJsland (2-0), zei KNVB-directeur Bert van Oostveen dat „incidentele” zwakke prestaties een „structureel karakter” kregen.

Hiddink, die moeite had met de houding van de KNVB, legde daarop zijn eigen hoofd op het hakblok. Als Nederland ook van Letland zou verliezen, stapte hij op. Zover kwam het niet, maar de winstpartij verstomde niet de kritiek dat hij mogelijk te oud was en te los voor een jonge groep die op het succesvolle WK 2014 juist strak werd geleid door Louis van Gaal.

Aan hem om in de resterende zes duels te bewijzen dat critici ernaast zitten. Om te beginnen zaterdag tegen Turkije. En nee, bij verlies stapt hij niet op. Hij blijft „te allen tijde”, zei hij vorige week. Daarom ging het vrijdag, tijdens de laatste persconferentie, ook niet over hem persoonlijk, maar vooral weer over voetbal. Zo deelde Hiddink mee dat hij de spelers heeft gewaarschuwd voor vroege tegentreffers. „Vooral bij spelhervattingen zijn goals ontstaan. Spelers hebben de neiging om na een actie – een corner ofzo – te ontspannen. Maar dan moet juist de concentratie omhoog. Daar is zeker aandacht aan besteed.”

    • Fabian van der Poll