Altijd Chrysal

Alma Huisken stelt een ziekenhuisproof boeket samen. Geen lelies, wel tulpen.

Foto Christian van der Kooy

Het valt nog niet mee om de juiste bloemen mee te nemen voor een dierbare in het ziekenhuis. Je stuit al snel op regels en gedoe. Niet zozeer het boeket is het probleem, maar de vaas, zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waarschuwt: in vaaswater ontstaan na een dag talrijke pathogene micro-organismen: potentiële ziektekiemen die patiënten kunnen infecteren, via de handen, bij het verversen van het vaaswater.

Dus schrijven ziekenhuizen hun personeel voor: 1. reinig de handen na verversing zeer grondig en 2. voeg altijd Chrysal toe, dat vaasbloemen voedt en bacteriegroei belemmert. Zo hoef je het water slechts eenmaal per week te verversen. En omdat veel bloemen het slechts een week uithouden, ben je vaak mooi van dat hele verversen af. 3. water verversen of vervangen in de spoelkeuken en vazen ontsmetten in de bedpanspoeler.

Een algeheel bloemverbod geldt doorgaans op afdelingen met zeer kwetsbare patiënten, zoals op hartbewaking, intensive care en oncologie. Bloemstukken met aarde erin of potplanten zijn overal uit den boze, omdat potgrond bacteriën en schimmels bevat.

Wil je toch een boeket meenemen, wat kies je dan, ook qua betekenis? Opvallend genoeg zijn veel veldbloemen geschikt, maar of het je lukt een ruikertje van madeliefjes, dotters en sleutelbloemen te plukken... Dus kom je uit bij soorten met een ondersteunende tot liefdevolle uitstraling. En daar is iedereen blij mee.