‘ABN Amro pakt corruptierisico’s onvoldoende aan’

Staatsbank ABN Amro zou corruptierisico’s onvoldoende aanpakken. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een vertrouwelijke brief aan ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vorige maand, meldt Het Financieele Dagblad, dat de brief in handen zegt te hebben.

Gerrit Zalm (L), voorzitter van de Raad van Bestuur, en Kees van Dijkhuizen Financial Officer, tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2014 van de ABN AMRO op het hoofdkantoor van de bank vorige week. De bank ontkent zaken te doen met zaken of personen op de Amerikaanse sanctielijst. Foto ANP / Lex van Lieshout

Staatsbank ABN Amro zou corruptierisico’s onvoldoende aanpakken. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een vertrouwelijke brief aan ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vorige maand, meldt Het Financieele Dagblad, dat de brief in handen zegt te hebben.

In de brief concludeert DNB op basis van een branchebreed onderzoek naar corruptie en belangenverstrengeling dat de bank tekortschiet in het anti-corruptiebeleid. De bank zou zich ‘onvoldoende’ inspannen om de situatie te verbeteren, zo staat in de brief, en ook de bankiers zijn niet genoeg betrokken om corruptierisico te signaleren:

Er is niet gebleken dat ABN Amro de inherente corruptierisico’s voor haar organisatie en/of haar activiteiten heeft geïdentificeerd.

Volgens DNB faalt met name de afdeling die handelt in energie en grondstoffen, zoals olie en noemt de relatie van de bank met de oliebedrijf Gunvor. De toezichthouder stelt dat ABN Amro de signalen over corruptie die rond Gunvor hangen, en over een geheim aandelenbelang van Poetin in Gunvor al jaren negeert.

ABN Amro bevestigt tegenover NRC dat DNB in het kader van een groot onderzoek verschillende aanbevelingen heeft gedaan. Woordvoerder Ariën Bikker:

“We zijn daarmee aan de slag gegaan en lopen op schema met de verbeteringen.”

ABN Amro ontkent dat Gunvor op sanctielijst staat

Gunvor zit in een kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Het bedrijf heeft altijd ontkent banden met Poetin te hebben. In een verklaring op de site zegt ABN Amro geen regels te hebben overtreden. Volgens de bank staat Gunvor niet op de zwarte lijst van de Amerikaanse sanctie-autoriteit OFAC.

Schermafbeelding / OFAC

Timtsjenko staat op de zwarte lijst die vorig jaar is opgesteld in het kader van internationale sancties tegen Rusland na de annexatie van de Krim. Schermafbeelding / OFAC

Gunvor-grootaandeelhouder Gennadi Timtsjenko, een van Poetins vertrouwelingen, staat dat wel sinds vorig jaar maart. Maar volgens de bank heeft Timtsjenko al deze aandelen inmiddels verkocht aan zijn Zweedse medeoprichter Torbjörn Tornqvist. Deze staat niet op de sanctielijst. De bank weet niet wanneer deze aandelentransactie is verricht en of dat was voor of nadat Timtsjenko op de zwarte lijst is gezet.

Volgens NRC-redacteur Joep Dohmen heeft Timtsjenko uren nadat hij op de zwarte lijst stond de aandelen verkocht. Maar wie verder aandelen hebben is niet bekend.

“Gunvor heeft 2010 zijn bedrijfsgegevens gedeponeerd in Amsterdam. Daarna heeft het nergens meer gedeponeerd. Ze geven algemene informatie, maar jaarstukken worden niet openbaar gemaakt. Het is dus onbekend wie de andere aandeelhouders zijn en wat de precieze verhoudingen zijn tussen aandeelhouders.”

ABN Amro: gaan opnieuw klantrelaties bekijken

ABN Amro-woordvoerder Bikker laat weten dat de berichtgeving voor de bank natuurlijk aanleiding zal zijn om opnieuw de klantrelaties te gaan checken:

“Elke vorm van corruptie is voor ons onacceptabel. Zowel als het gaat om interne corruptie als om de acceptatie van klanten. Uit ons eigen compliance-onderzoek is echter niet aan de orde gekomen dat we regels overtreden. Mocht toch blijken dat Gunvor onaanvaardbare contacten heeft dan zullen we de klantrelatie natuurlijk onmiddellijk beëindigen.”

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maakte gisteren bekend dat het kabinet de beursgang van ABN AMRO uitstelt. Dijsselbloem wil eerst dat de rust terugkeert rond de bank. Vorige week ontstond ophef toen bleek dat de bank de salarissen van zes bestuursleden fors verhoogde.

    • Anouk Eigenraam