Aanval Al-Shabaab op hotel Mogadishu beëindigd - 17 doden

Somalische soldaten bij de ingang van het hotel waar leden van Al-Shabaab gisteren binnenvielen nadat een zelfmoordenaar eerst een auto tot ontploffing bracht bij de ingang. Foto AP/Farah Abdi Warsameh

De aanval van strijders van de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu gisteren is vanmorgen geëindigd. Daarbij zijn minstens zeventien doden gevallen, zo meldt persbureau AP.

Tot vroeg in de ochtend was er nog sprake van vuurgevechten tussen het leger en de extremisten die het Maka Al-Mukarramah hotel gistermiddag rond een uur of vier hadden bestormd. Ze gijzelden vervolgens een aantal mensen. Het leger bestormde aan het begin van de avond het hotel en raakte daarna verwikkeld in schotenwisselingen met de militanten.

Vanmorgen vroeg stopten de gijzelnemers met schieten en konden veiligheidstroepen het hele gebouw in. Gisteren werden al zes van de extremisten gedood bij de vuurgevechten. Het is nog onduidelijk of er sindsdien nog meer gijzelaars zijn gedood.

Al-Shabaab is een Somalische terreurgroep die onder andere achter het bloedbad in een Keniaans winkelcentrum in 2013 zat. Onlangs riep de terreurbeweging op tot nieuwe aanslagen op winkelcentra in westerse landen. In 2011 werd Al-Shabaab verdreven uit Mogadishu door een Afrikaanse troepenmacht. Sindsdien pleegt de terreurorganisatie aanslagen in het hele land, waaronder vaak op hotels.

    • Anouk Eigenraam