Minstens negen doden bij aanval op hotel in Mogadishu

Bij een aanslag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn minstens zeven doden gevallen. Dat heeft de politie gezegd. Het hotel is bestormd door minimaal vier strijders van de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab. Zij houden momenteel een aantal mensen gegijzeld.

De ingang van het hotel in Mogadishu waar strijders van Al-Shabaab vanmiddag zijn binnengedrongen. De ravage is van een bomexplosie, vermoedelijk van een autobom.
De ingang van het hotel in Mogadishu waar strijders van Al-Shabaab vanmiddag zijn binnengedrongen. De ravage is van een bomexplosie, vermoedelijk van een autobom. Foto EPA/Said Yusuf Warsame

Bij een aanslag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn minstens negen doden gevallen. Dat heeft de politie gezegd. Het hotel is bestormd door minimaal vier strijders van de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab. Zij houden momenteel een aantal mensen gegijzeld.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is inmiddels opgeëist door Al-Shabaab. De politie zegt dat het dodental hoogstwaarschijnlijk nog zal stijgen. Onder de doden zou de Somalische ambassadeur voor Zwitserland zijn. De berichtgeving over het aantal doden is overigens uiteenlopend: Reuters spreekt van zeven doden, AP van negen en AFP van tien.

Volgens politieagent Major Ismail Olow zijn er gewapende mannen gezien op het dak van het hotel en in het gebouw. Bij de ingang van het populaire hotel zijn twee verwoeste auto’s te zien.

Update 18.15 uur: Veiligheidstroepen bestormen gebouw

Somalische veiligheidstroepen zijn volgens Reuters doorgedrongen tot het terrein waarop het hotel staat. Daarbij is een vuurgevecht uitgebroken met de terroristen, die zich hebben verschanst in het hoofdgebouw.

Update 19.00 uur: ‘Zes daders gedood’

Somalische veiligheidstroepen hebben delen van het hotel dat vandaag werd ingenomen door strijders van Al-Shabaab heroverd. Daarbij zijn zes van de vermoedelijk negen terroristen omgebracht, schrijft persbureau Reuters dat zich daarbij baseert op een politiebron.

Harde knal

Rond 14.45 uur vanmiddag was er een harde knal te horen bij het Maka al-Mukaram hotel, vermoedelijk van een explosie. Daarna zagen ooggetuigen verschillende gewapende mannen het hotel binnengaan. Ook klonken er geweerschoten. In het hotel, een van de grootste en populairste van de stad, zouden zich een aantal overheidsfunctionarissen bevinden.

Foto Reuters/Feisal Omar

Somalische veiligheidstroepen kiezen positie nabij het Maka al-Mukaram hotel nadat het werd bestormd door strijders van Al-Shabaab. Foto Reuters/Feisal Omar

Al-Shabaab is een Somalische terreurgroep die onder andere achter het bloedbad in een Keniaans winkelcentrum in 2013 zat. Onlangs riep de terreurbeweging op tot nieuwe aanslagen op winkelcentra in westerse landen. In 2011 werd Al-Shabaab verdreven uit Mogadishu door een Afrikaanse troepenmacht. Sindsdien pleegt de terreurorganisatie aanslagen in het hele land, waaronder vaak op hotels.