Zes krakers Tabakspanden naar vreemdelingendienst

Tabakspanden in de Spuistraat.
Tabakspanden in de Spuistraat. Foto: ANP / Evert Elzinga

Van de twintig krakers die woensdag bij de ontruiming van de Tabakspanden in Amsterdam werden opgepakt, zitten er vrijdag nog zes vast. De krakers zijn gisteravond overgedragen aan de vreemdelingendienst. Die gaat onder meer uitzoeken waar ze vandaan komen. Dat liet een woordvoerder van de politie weten.

Woensdag kwamen er al zeven arrestanten vrij en donderdag volgden er nog zeven. Ze zijn naar huis gestuurd met een dagvaarding voor het niet voldoen aan een bevel of vordering, openlijke geweldpleging, vernieling of het verstoren van de openbare orde.

Tabakspanden

Het laatste krakersbolwerk in Amsterdam, de Tabakspanden, werd woensdag door een grote politiemacht ontruimd nadat de nacht ervoor tientallen krakers het zogenoemde Slangenpand waren binnengegaan. Ze barricadeerden de straat met een container, stapels stenen en brandende hopen puin. Met behulp van een kraan liet de politie een container met ME’ers op het dak van het complex hijsen van de Tabakspanden. Ook ging de politie vanaf de straat het complex binnen. Een shovel brak de deuren en ramen op de eerste en tweede etage open. De ontruiming begon om 09.00 uur en was om 19.00 uur voorbij.

Lees ook in NRC Handelsblad: Een shovel beukt de deur in, de krakers moeten eruit (€)