Werkstraf van 200 uur geëist tegen juwelier Deurne

Onderzoek bij het pand van juwelier Goldies vorig jaar.
Onderzoek bij het pand van juwelier Goldies vorig jaar. Foto ANP/ Marco de Swart

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een voorwaardelijke gevangenisstraf en 200 uur werkstraf geëist tegen de Deurnse juwelier Willy S. vanwege verboden wapenbezit. Met het vuurwapen schoot zijn vrouw vorig jaar twee overvallers in de juwelierszaak dood.

De vrouw van de juwelier opende vorig jaar maart het vuur op de twee mannen toen zij en haar echtgenoot werden aangevallen in hun zaak Goldies. Het OM besloot haar niet te vervolgen, omdat ze handelde uit zelfverdediging. Het OM houdt in de eis tegen de man rekening met het feit dat de juwelier voor zijn leven moest vechten, maar vindt wel dat wapenbezit tot escalatie leidt. S. raakte zelf ook gewond door een schot van zijn vrouw.

Eis tegen derde verdachte 3,5 jaar cel

Tegen een derde verdachte van de overval, de 28-jarige Zakaria G., werd woensdag 3,5 jaar cel geëist vanwege zijn betrokkenheid. Hij gaf tijdens de rechtszaak toe een tweede vluchtauto voor de daders, Abdel H. en Youssef F., te hebben geregeld. Eerder had hij ontkend betrokken te zijn geweest. Volgens het OM was hij twee weken voor de overval in de juwelierszaak geweest om poolshoogte te nemen. G. werd vorig jaar opgepakt in Stuttgart. Hij was in Duitsland omdat hij niet meer in het huis wilde wonen waar een van de overleden overvallers woonde. Duitsland leverde hem uiteindelijk uit.