Waarom vechten ze daar?

Saoedi-Arabië is een militaire operatie begonnen tegen de Houthi’s in Jemen. Landen in de regio doen mee. Waarover gaat dit conflict? Een samenvatting van het conflict in Jemen in drie snelheden.

Foto AFP

Los van het conflict rond Israël kun je het Midden-Oosten grofweg beschouwen als een gebied waar ‘stabiliteit’ wordt gecreëerd door dictaturen en door oppressie. Onlusten worden onderdrukt of ze brengen een nieuwe dictator aan de macht die weer nieuwe stabiliteit brengt. De harde hand, niet welzijnsbeleid of democratie, houdt de onderling meestal enorm verdeelde bevolking op zijn plaats.

Soms mislukt dat systeem, en dan ontstaat er een eindeloze burgeroorlog. Zo ging het in Libanon tussen 1975 en 1989 (al was de oorzaak daarvan veel ingewikkelder). Zo ging het in Jemen in de jaren zestig. En eigenlijk gaat het zo nu in bijna héél het Midden-Oosten: Libië, Syrië, Irak, ook Afghanistan en opnieuw weer Jemen.

Dat de regio nu zelfs zo instabiel is dat landen zich ook in de burgeroorlog van hun buren gaan mengen (Iran in Irak, Saoedi-Arabië in Jemen) is geen verrassing. De oude stabiliteit kreeg in 2003 al een grote tik met de Amerikaanse inval in Irak (exit Saddam Hoessein). En in 2011 werd een nog veel grotere klap uitgedeeld, toen bijna overal de bevolking de straat op ging voor democratie, burgerrechten en welvaart. Resultaat: bijna overal nieuwe burgeroorlogen en nieuwe dictaturen.

    • Hendrik Spiering