Weer bombardementen op Houthi-doelen in Jemen

Ook vandaag hebben gevechtsvliegtuigen van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië bombardementen uitgevoerd op doelen van de Houthirebellen in Jemen, waaronder op Sa’ada, het bolwerk van de shi’itische groep. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Jemenieten lopen op straat in hoofdstad Sana'a. Vandaag waren er voor de tweede dag op rij bombardementen op doelen van de Houthi-rebellen in het land.
Jemenieten lopen op straat in hoofdstad Sana'a. Vandaag waren er voor de tweede dag op rij bombardementen op doelen van de Houthi-rebellen in het land. Foto EPA/ Yahya Arhab

Ook vandaag hebben gevechtsvliegtuigen van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië bombardementen uitgevoerd op doelen van de Houthirebellen in Jemen, waaronder op Sa’ada, het bolwerk van de shi’itische groep. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

De militaire interventie tegen de Houthi’s, die een groot deel van Jemen controleren van het uiterste noorden tot en met het gebied onder hoofdstad Sana’a, zal doorgaan “zo lang als nodig is”, zei een woordvoerder van de coalitie. “Op het moment” zijn er nog geen plannen voor de inzet van grondtroepen, maar militairen zijn “klaar voor alle omstandigheden”.

Gisteren startte Saoedi-Arabië samen met tien sunnitische bondgenoten, waaronder Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit, met een militaire operatie tegen de Houthi-rebellen “om de legitieme regering te beschermen en verdedigen”. De Verenigde Staten zijn niet direct betrokken, maar steunen de operatie wel.

Bombardementen

Volgens bronnen van Al Jazeera waren de luchtaanvallen onder andere gericht op een kamp ten westen van Sana’a waar nieuwe rekruten worden opgeleid die zich aansluiten bij milities trouw aan de in 2011 afgezette president Ali Abdullah Saleh. Saleh, slachtoffer van de opstand in Jemen tijdens de Arabische Lente, steunt de Houthi’s.

Ook zouden er luchtaanvallen zijn geweest op een vliegbasis in Aden, de zuidelijke kuststad waar de gevluchte president Abdurabu Mansour Hadi zich tot voor kort had verschanst, en op een vliegbasis in Taiz, de derde stad van Jemen.

Al Jazeera schrijft dat gisteren bij bombardementen in Sana’a in ieder geval 25 mensen zijn gedood. Volgens Amnesty International waren onder hen zes kinderen. Houthi-bronnen meldden een aantal van achttien doden bij de bombardementen.

Update 9.30 uur: Er zijn ten minste 39 mensen gedood sinds het begin van de luchtaanvallen in Jemen, meldt persbureau AFP op gezag van verantwoordelijken bij het ministerie van Volksgezondheid in Sana’a.

Hadi in Riad

President Hadi, gevlucht nadat de Houthi-rebellen de macht in Jemen hadden gegrepen, is inmiddels in de Saoedische hoofdstad Riad, zo werd gisteren bekend. Het was de eerste bevestiging van waar hij was sinds het begin van het offensief van de Houthi’s richting Aden, waar hij tot voor kort verbleef. Dat offensief was aanleiding geweest voor Hadi, die zichzelf - en het Westen met hem - nog steeds als legitiem leider van het land beschouwt, om de hulp in te roepen van sunnitische bondgenoten. Hadi gaat vanuit Riad door naar Egypte, waar hij een tweedaagse top van de Arabische Liga zal bijwonen, meldt Al Jazeera.

Wat gebeurde er de afgelopen tijd?

In september vorig jaar namen de oprukkende Houthi’s de hoofdstad Sana’a en delen van het noorden van Jemen in. Ze sloten onder toezicht van de Verenigde Naties een akkoord met de regering over deling van de macht, maar dit was niet meer dan symbolisch. In feite maakten de Houthi’s al de dienst uit in Sana’a.

In januari braken er zware gevechten uit in de hoofdstad tussen Houthi’s en het regeringsleger. De rebellen omsingelden het presidentieel paleis en gijzelden president Hadi. Die diende zijn ontslag in en ook het kabinet van premier Khaled Bahah stapte op. Er kwam begin vorige maand een akkoord over een tijdelijk landsbestuur, maar een dag later kondigden de Houthi’s aan het parlement te ontbinden en grepen ze de macht.

Lees ook: Militaire interventie in Jemen: wat is er daar aan de hand? Even bijpraten en Jemen in één minuut, vier minuten en acht minuten (€).