Krijgt Nederland nu ook een reuzenpanda van China?

Premier Mark Rutte is op handelsmissie in China en de kans bestaat dat hij een reuzenpanda cadeau krijgt. Zaterdag ontmoet hij de Chinese president Xi. Dan moet het gebeuren.

1Waarom een panda cadeau?

Het is een eeuwenoude traditie van China om pandaberen te schenken aan landen waarmee het een bijzondere handelsrelatie heeft.

China-deskundige Fred Sengers sluit niet uit dat Rutte een panda mee naar huis krijgt. „Waarom niet? De afgelopen anderhalf jaar is ons Chinabeleid drastisch gewijzigd. Er zijn veel bezoeken op en neer geweest en er worden volop contracten gesloten. We moeten onszelf niet kleiner inschatten dan we zijn.” Nederland is voor de Chinezen een belangrijke partner op het gebied van voedselzekerheid en voedselkwaliteit.

Andere Europese landen kregen al een reuzenpanda: Oostenrijk, Frankrijk en Spanje hebben er één, Ierland en België kregen zelfs een pandapaar.

2Wat kost een panda eigenlijk?

Tegenwoordig krijg je de panda niet echt meer cadeau. Het dier wordt alleen nog uitgeleend, omdat het met uitsterven wordt bedreigd. En daar hangt een prijskaartje aan: een panda in bruikleen kost 750.000 euro per jaar, een pandapaar kost al gauw een miljoen. Als het paar vervolgens een baby krijgt kost dat bijna een half miljoen euro. Daarnaast stellen de Chinezen strenge eisen aan de verzorging. Mocht de panda ondanks de verzorgingsvoorschriften toch door een menselijke fout overlijden: nog eens een half miljoen.

3Waar kan de panda wonen?

Goedkoop zijn de dieren dus niet. Hebben Nederlandse dierentuinen dan wel genoeg geld en ruimte voor een pandalogeerpartij? Ja, zegt Marcel Boekhoorn van Ouwehands Dierenpark. „Wij zijn graag bereid dat prachtige dier onderdak te bieden.” Ook dierenpark Emmen is er klaar voor, zegt een woordvoerder. „Zo’n uniek dier kan voor veel extra bezoekers zorgen.” Dierentuinen Artis en Beekse Bergen reageren minder enthousiast. Ze vinden het te vroeg om te reageren, maar als er een aanbod komt, denken ze daar zeker over na. Dierentuin BurgerZoo in Arnhem zegt bij voorbaat nee. „Wij beschikken niet over het juiste leefgebied voor een reuzenpanda.”

4Missie mislukt zonder panda?

Een reuzenpanda is nu eenmaal een beter zichtbaar teken van succes dan een contract. Sengers: „Maar een missie zonder panda is heus niet direct mislukt.’’