V&D moet nu gewoon de volle mep betalen

V&D kan van ‘dwarsliggers’ geen halvering van de huur afdwingen om zo een faillissement te voorkomen.

Of V&D alsnog omvalt, nu het voor zijn winkelpand in Hengelo de volle huur moet betalen? Dat niet. Voorlopig heeft de warenhuisketen genoeg geld om het nog een tijdje uit te zingen. Maar vervelend is het vonnis van de kortgedingrechter in Enschede wel voor V&D.

Op de rand van faillissement zette de warenhuisketen zijn verhuurders in januari voor het blok. Als wij failliet gaan, was de boodschap, zitten ook jullie met een probleem: leegstaande panden die, in sommige gevallen, nauwelijks of niet door te verhuren zijn. Voor de winkelpanden in grote steden zijn wel partijen te vinden die zo’n grote winkelruimte willen huren – denk aan de Ierse kledingketen Primark die snel uitbreidt in Nederland. Maar voor steden als Hengelo is dat lastiger.

V&D eiste van zijn verhuurders dat zij genoegen zouden nemen met een forse huurkorting. Na veel gemor kozen de verhuurders eieren voor hun geld. En dus werd er in een weekend in februari een overeenkomst opgesteld, door het overgrote deel van de verhuurders ondertekend.

In dat plan staat dat V&D de verhuurders zes maanden maar 43 procent van de huur betaalt. De overige 57 procent stort V&D op een aparte rekening bij een notaris. Dit potje groeit in een half jaar tijd tot 24 miljoen euro. In juli wordt dit geld aan V&D uitgekeerd. Daarmee kan de teken zijn leveranciers dan weer betalen. Mocht V&D voor juli tóch failliet gaan, dan krijgen de verhuurders met terugwerkende kracht die resterende huur uitgekeerd.

Enkele vastgoedverhuurders, waaronder Mondia Investments, de eigenaar van het pand in Hengelo, weigerden het plan te ondertekenen. Dit zou Mondia in zes maanden zo’n 150.000 euro kosten. De rechter erkent dat de schade in het geval van een faillissement nog veel groter was geweest, maar stelt dat de verhuurder zich niet hoeft neer te leggen bij een huurkorting waarvoor hij geen toestemming heeft verleend.

Nu V&D Mondia gewoon de volle mep moet betalen, komt er geen 24 miljoen binnen. In juli kan dat een probleem worden. Want er zijn ook nog andere verhuurders die de overeenkomst niet hebben getekend. Op de zittingen van de afgelopen weken zei de advocaat van V&D dat er door de „dwarsliggers” die „geen verantwoordelijkheid” nemen, circa 1,7 miljoen euro minder wordt opgebracht. Hoe V&D dit gat gaat dichten, wist hij niet.

De uitspraak van gisteren zal ook gevolgen hebben voor de zaak die nog loopt met Metroprop, de vastgoedbeheerder van de panden in Den Bosch, Sittard en Heerlen. Metroprop stond vorige week al tegenover V&D in de rechtbank, maar liet zich door de rechter overtuigen opnieuw met V&D in gesprek te gaan. Hiervoor kregen de partijen twee weken de tijd. Gisteren liet advocaat Meijer weten dat hij de rechter nu toch gewoon om een vonnis zal vragen.