Treinverkeer langzaam op gang, Schiphol weer op volle toeren

Het treinverkeer in Noord-Holland komt langzamerhand weer op gang na de stroomstoring van vanochtend. Op alle trajecten in Noord-Holland rijden weer intercity’s en en sprinters, zij het in beperkte aantallen. De treinen zullen vandaag niet meer volgens dienstregeling rijden. Dat zegt een woordvoerder van de NS.

ANP / Remko de Waal

Het treinverkeer in Noord-Holland komt langzamerhand weer op gang na de stroomstoring van vanochtend. Op alle trajecten in Noord-Holland rijden weer intercity’s en en sprinters, zij het in beperkte aantallen. Op de luchthaven Schiphol draait alles weer naar behoren.

Met name op het traject tussen Amsterdam Centraal en Schiphol verloopt de hervatting van het treinverkeer moeizaam. Daar rijden geen of zeer beperkt treinen. Op de trajecten tussen Amsterdam en Utrecht en Amsterdam en Lelystad/Zwolle rijden beperkt weer treinen. Eerder op de dag zei een woordvoerder van de NS dat de normale dienstregeling vandaag niet meer hersteld zal kunnen worden.

“Dit gaat nog wel eventjes duren. We zijn aan het wachten tot de stroomvoorziening stabiel is, dat is nodig om te kunnen opstarten. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als je tien minuten bezig bent en de stroom klapt eruit. Liander en Tennet zijn hard aan het werk om de stroom te herstellen. Daar zijn wij van afhankelijk. We zullen er de rest van de dag nog last van hebben; op schema rijden gaat niet meer lukken.”

Op het moment dat de stroomvoorziening stabiel is, duurt het namelijk ook nog een tijd voordat het systeem hersteld is, zegt de woordvoerder.

“Het is een complex geheel van systemen, dat is duivels ingewikkeld. We zetten alle bruikbare bussen in, maar dat is niet voldoende, als je je bedenkt dat één intercity in twintig bussen gaat.”

Het gaat om de treinen tussen Amsterdam Centraal, Alkmaar, Almere, Enkhuizen, Hilversum en Utrecht. Reizigers wordt geadviseerd de metro te nemen tussen Sloterdijk en Amsterdam Zuid of tussen Bijlmer ArenA en Amsterdam Centraal.

Hoe gaat het op andere plekken?

  • Schiphol laat weten de luchthaven inmiddels weer op volle toeren draait. Iedereen die vannacht zou vertrekken, zal ook daadwerkelijk opstijgen. Reizigers moeten wel rekening houden met vertraging. Rond middernacht zou alles weer op schema moeten lopen, aldus een woordvoerder. Het is nog onduidelijk hoeveel vluchten door de storing zijn vertraagd of afgelast.
  • Liander heeft drie uur geleden laten weten dat de stroomstoring is “opgelost”. Er zijn dus geen huishoudens meer zonder stroom en ook verkeerslichten, liften en andere faciliteiten werken weer. Ook het openbaar vervoer rijdt inmiddels weer. De politie Amsterdam had extra agenten ingezet bij kruispunten, omdat de verkeerslichten waren uitgevallen, en bij winkelcentra, om plunderingen te voorkomen - sommige deuren gingen niet dicht.
  • Twitter avatar LianderNL Liander #stroomstoring #Noord Holland is opgelost. Excuses voor het ongemak. #Liander
  • Ook de ziekenhuizen zijn weer overgegaan op “het normale programma”, nadat ze vanmorgen op de noodvoorziening overgingen en alleen lopende operaties nog werden afgemaakt.
    Twitter avatar AMC_NL AMC We hebben weer stroom!

Lees ook ‘Dit zijn de gevolgen van de stroomstoring in Noord-Holland’

Onderzoek naar stroomstoring

Volgens TenneT is was de stroomstoring het gevolg van een bijzondere samenloop van omstandigheden. Bij het hoogspanningsstation in Diemen zou het systeem, dat uit twee aparte ‘helften’ bestaat die in het geval van nood elkaar normaal gesproken kunnen overnemen, gekoppeld zijn op het moment van de storing. Daardoor viel alles uit. Volgens TenneT is de koppeling een gebruikelijke procedure en viel na de toevallig getimede storing alles automatisch uit om te voorkomen dat er meer componenten kapot zouden gaan.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) laat onderzoek doen naar de stroomstoring vanmorgen in Noord-Holland en Flevoland. Dat zei hij na afloop van de ministerraad vanmiddag.

Van der Steur kwalificeerde de storing als “ongekend groot”. Hij wil “voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt”.

Twitter avatar LianderNL Liander Inmiddels is bekend dat circa 1 miljoen huishoudens door de grote #stroomstoring in het hoogspanningsnet van @TenneTTSO zijn getroffen.

Sinds half 4 hebben alle getroffen huishoudens in Noord-Holland en Flevoland weer stroom, meldt Liander, dat de stroomvoorziening op huisniveau regelt. De stroomstoring was een van de grootste die ons land heeft meegemaakt, stelt Netbeheer Nederland tegenover persbureau ANP. De precieze omvang is nog niet bekend.

“Maar we kunnen met zekerheid zeggen dat de storing van vrijdag in de top drie staat.”

Grote storing in Noord-Holland en Flevoland

Vanmorgen rond kwart voor tien ontstond een storing aan een hoogspanningsstation in Diemen, waardoor Noord-Holland en delen van Flevoland zonder stroom kwamen te zitten. Rond elf uur kwam de stroomvoorziening weer op gang. De storing had gevolgen voor openbare voorzieningen: het trein- en vliegverkeer lag plat, er ontstonden files, verkeerslichten werkten niet.

[inbeeld]