Treinverkeer nog ontregeld, Schiphol weer in bedrijf

Het treinverkeer komt langzaam weer op gang na de stroomstoring van vanochtend. Op de luchthaven Schiphol draait alles weer naar behoren. De storing werd veroorzaakt door een toevallige samenloop van omstandigheden, aldus stroombeheerder TenneT.

Treinreizigers verdringen zich voor een bomvolle trein van de NS die wel rijdt vanaf het station Utrecht Centraal. Veel treinen op dit station rijden niet vanwege een grote stroomstoring die het land vanochtend trof.
Treinreizigers verdringen zich voor een bomvolle trein van de NS die wel rijdt vanaf het station Utrecht Centraal. Veel treinen op dit station rijden niet vanwege een grote stroomstoring die het land vanochtend trof. Foto ANP/Jeroen Jumelet

Het treinverkeer komt langzaam weer op gang na de stroomstoring van vanochtend. Op de luchthaven Schiphol draait alles weer naar behoren. De storing werd veroorzaakt door een toevallige samenloop van omstandigheden, aldus stroombeheerder TenneT.

Het treinverkeer

Met name op het traject tussen Amsterdam Centraal en Schiphol verloopt de hervatting van het treinverkeer moeizaam. Daar rijden geen of zeer beperkt treinen. De NS raadt reizigers af met de trein van of naar Amsterdam, Schiphol of andere stations in de regio te reizen. Reizigers wordt geadviseerd de metro te nemen tussen Sloterdijk en Amsterdam Zuid of tussen Bijlmer ArenA en Amsterdam Centraal.

Twitter avatar NS_online NS online UPDATE eerdere stroomstoring Noord Holland: het treinverkeer rond Amsterdam blijft de rest van de dag ontregeld. Zie http://t.co/HqeBl2qtPs

In de rest van Noord-Holland rijden de hele avond mondjesmaat treinen. Het gaat om de treinen tussen Amsterdam Centraal, Alkmaar, Almere, Enkhuizen, Hilversum en Utrecht. Op de trajecten tussen Amsterdam en Utrecht en Amsterdam en Lelystad/Zwolle rijden beperkt weer treinen. Eerder op de dag zei een woordvoerder van de NS dat de normale dienstregeling vandaag niet meer hersteld zal kunnen worden.

De NS laat weten alle bussen in te zetten, maar dat het aantal reizigers het aantal plekken overstijgt.

Schiphol

Schiphol laat weten de luchthaven inmiddels weer op volle toeren draait. Iedereen die vannacht zou vertrekken, zal ook daadwerkelijk opstijgen. Reizigers moeten wel rekening houden met vertraging. Rond middernacht zou alles weer op schema moeten lopen, aldus een woordvoerder. Het is nog onduidelijk hoeveel vluchten door de storing zijn vertraagd of afgelast.

Huishoudens, ziekenhuizen en horeca

Alle huishoudens hebben intussen weer stroom. Energienetwerkbeheerder Liander liet rond 15.30 uur weten dat de stroomstoring was opgelost. Ongeveer een miljoen huishoudens werden door de storing getroffen. Verkeerslichten, liften en andere faciliteiten werken weer, net als dat het openbaar vervoer inmiddels rijdt. De politie in Amsterdam had extra agenten ingezet bij kruispunten, omdat de verkeerslichten waren uitgevallen, en bij winkelcentra, om plunderingen te voorkomen - sommige deuren gingen niet dicht.

Twitter avatar LianderNL Liander #stroomstoring #Noord Holland is opgelost. Excuses voor het ongemak. #Liander

Ziekenhuizen waren vanmiddag al weer overgegaan op “het normale programma”, nadat ze vanmorgen op de noodvoorziening overgingen en alleen lopende operaties nog werden afgemaakt. Verschillende horecabedrijven hadden last van uitgevallen koffiemachines en andere kookapparatuur. In Amsterdam werd het gratis lunchconcert in het Concertgebouw afgezegd vanwege de storing.

Oorzaak van de storing

Volgens TenneT is was de stroomstoring het gevolg van een bijzondere samenloop van omstandigheden. Bij het hoogspanningsstation in Diemen zou het systeem, dat uit twee aparte ‘helften’ bestaat die in het geval van nood elkaar normaal gesproken kunnen overnemen, gekoppeld zijn op het moment van de storing. Daardoor viel alles uit. Volgens TenneT is de koppeling een gebruikelijke procedure en viel na de toevallig getimede storing alles automatisch uit om te voorkomen dat er meer componenten kapot zouden gaan.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) laat TenneT en technisch adviseur DNV GL verder onderzoeken wat de oorzaak was en hoe die voortaan voorkomen kan worden. Zijn collega Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) laat onderzoek doen naar wat de gevolgen voor de veiligheid waren. Van der Steur kwalificeerde de storing als “ongekend groot”. Hij wil “voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt”.

Lees ook op nrc.nl…

  • Ons liveblog over de stroomstoring van vandaag even rustig terug.
  • Over alle gevolgen van de stroomstoring vlak nadat het begon.
  • Of bekijk onze fotoserie over de consequenties van de stroomstoring.