Sportcommentator Hugo Walker (81) overleden

Archieffoto van voetbalcommentator Hugo Walker.
Archieffoto van voetbalcommentator Hugo Walker. Foto ANP

Gisteravond is op 81-jarige leeftijd de oud-sportcommentator Hugo Walker overleden. Walker was als voetbalcommentator bij NOS Studio Sport beroemd om zijn kenmerkende stemgeluid en uitspraken, vooral van zijn opmerking “komt dat schot!”

Walker was samen met Theo Reitsma en Evert ten Napel een van de toonaangevende stemgeluiden van het sportprogramma in de jaren zeventig, tachtig en negentig. Hij begon als sportverslaggever bij Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport, eind jaren zestig. In 2000 stopte hij omdat hij ontevreden was met zijn rol tijdens het EK in eigen land en België.

Over zijn stijl schrijft Pieter de Vries in 2004 in NRC Handelsblad:

“Walker had een geheel eigen, uitbundige stijl en kon de kijker meeslepen met zijn taalvondsten, die onder zijn fans bekend staan als `Walkertjes’. Walker kon een bal het doel in praten en veroverde de harten van zijn publiek met oneliners als ‘Gaat zo’n bal erin, is het een goal’ en ‘Had ik persoonlijk heel anders gedaan’.”

Zelf een begenadigd sporter

Walker kon het weten, want naast sportcommentator was hij in zijn jongere jaren zelf ook een begenadigd sporter. Zo honkbalde hij voor ABC en Ajax, haalde hij het nationale team en voetbalde hij één wedstrijd in het eerste team van Ajax. Hij speelde onder andere met mister Ajax, Sjaak Swart. Naast zijn werk voor de NOS was hij ook een van de oprichtger van het reclamevakblad Adformatie.

Twitter avatar Jeroen_Grueter Jeroen Grueter Oud-collega Hugo Walker is overleden, maar zal voortleven in het collectieve voetbalgeheugen dankzij zijn legendarische “Komt dat schot..!!”

“Komt dat schóóót”, was zo’n gevleugelde uitspraak in het voetbal dat er in 2004 een talentenjacht naar sportverslaggevers op televisie verscheen met dezelfde titel. Andere bekende opmerkingen van hem zijn “keepertje, keepertje” (na een fout van de keeper) en “goed schot, dito redding” (na een goede redding van de keeper).

Een samenvatting van NAC-PSV in 1993 met commentaar van Walker:

Lees ook in NRC Handelsblad: De extra ogen voor de televisiekijker (€).