Rutte ziet geen blokkades voor deelname investeringsbank China

Minister-president Rutte staat positief tegenover de oprichting van de door China gedomineerde Aziatische Infrastructuur Investerings Bank (AIIB). Hij ziet “op voorhand geen blokkades” voor deelname van Nederland aan de nieuwe bank.

Rutte en zijn beveiligers op straat in Shanghai.
Rutte en zijn beveiligers op straat in Shanghai. Foto ANP / Jerry Lampen

Premier Rutte staat positief tegenover de oprichting van de door China gedomineerde Aziatische Infrastructuur Investerings Bank (AIIB). Hij ziet “op voorhand geen blokkades” voor deelname van Nederland aan de nieuwe bank, maar wil morgen in zijn ontmoeting met de Chinese partijleider en president Xi Jinping “bepaalde kwesties” opgehelderd zien voordat hij definitief ja zegt.

Dat zei hij gisteravond in het Zuid-Chinese Shenzhen, waar hij een bijeenkomst van honderden Chinese en Nederlandse bestuursvoorzitters toesprak en bezoeken bracht aan it-bedrijven. Rutte is in China om de “BV Nederland” in “dit fascinerende, snelgroeiende land met een enorme energie” te steunen. Dat Nederlandse bedrijfsleven is volgens meereizend VNO-voorzitter Hans de Boer “groot voorstander” van Nederlandse deelname aan het Chinese initiatief voor de oprichting van een concurrent van de door de VS en Europa gedomineerde Wereldbank en het IMF.

Volgens een bron in de Nederlandse delegatie is het feit dat de AIIB op de agenda van de ontmoeting met Xi Jinping staat een duidelijk signaal dat Nederland bij de eerste landen wil horen die de nieuwe bank van kapitaal en bestuurders gaat voorzien.

Meningsverschillen op agenda ongebruikelijk

Het is hoogst ongebruikelijk in de omgang met Chinese leiders om zaken waarover nog meningsverschillen of onduidelijkheden bestaan op de agenda van een ontmoeting te plaatsen. Als de Nederlandse regering onoverkomelijke bezwaren zou hebben dan zou de AIIB niet ter sprake komen in Rutte’s derde ontmoeting met Xi in anderhalf jaar.

In navolging van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk wil de Nederlandse regering uit de mond van Xi zelf horen hoe kwesties als de machtsverhoudingen in de bank, de naleving van de hoogste internationale standaarden en de normen voor kredietverlening worden geregeld.

Lees ook op NRCQ: Contracten, check. Maar gaat Rutte ook naar huis met een panda?