Van Garderen wint bergrit

Tejay van Garderen heeft gisteren de koninginnenrit van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Amerikaanse wielrenner van BMC kwam na 188 kilometer koers door de Pyreneeën solo over de streep, kort voor de Australiër Richie Porte op drie seconden en de Spanjaard Alberto Contador op acht tellen. Wilco Kelderman eindigde in hetzelfde groepje als Contador als vijfde. Aan de voet van de slotklim naar La Molina werden de laatste vluchters, de Amerikaan Tom Danielson en de Oostenrijker Riccardo Zoidl, ingelopen, waarna de Wit-Rus Vasil Kirijenka demarreerde. Van Garderen achterhaalde de Sky-renner en ging er even later alleen vandoor. In het algemeen klassement nam de Belg Bart de Clerq (Lotto-Soudal) de leiding over van de Fransman Pierre Rolland, die al vroeg moest lossen. De Clerq heeft 21 seconden voorsprong op Porte (Sky) en 26 op de Italiaan Domenico Pozzovivo (AG2R). Kelderman kwam de top tien binnen. Hij is achtste, 51 seconden achter De Clerq. (ANP)