Onrust komst hotel Kinkerbuurt

Het billboard belooft nog zoveel moois: op dit stuk braakliggende grond in de Jan Pieter Heijestraat zullen in de komende jaren 21 „duurzame” en “levensloopbestendige” appartementen verrijzen. Maar nu omwonenden erachter zijn gekomen dat deze appartementen als hotelkamers zullen worden verhuurd, mét horeca en een supermarkt, zijn ze woedend. Dat bleek eerder deze week in buurtsalon Jeltje in Oud-West, waar de omwonenden, het stadsdeel en de ontwikkelaar van het complex met elkaar in gesprek gingen.

Actiecomité ‘Longstay? No Way!’ heeft de muren van het zaaltje beplakt met posters. De sfeer is gespannen; de ruim zeventig aanwezigen laten geen kans onbenut om de powerpointpresentatie van ontwikkelaar Van Wijnen te onderbreken. Die presenteert een „duurzaam” hotel met meer dan honderd bedden, rolstoeltoegankelijke longstay-kamers en een daktuin met zonnepanelen. Op de begane grond komt een supermarkt. Maar als bewoners vragen om een specificatie van de term ‘longstay’ blijkt dat de hotelkamers (120 tot 200 euro) ook voor één nacht te huur zijn. „Dan hebben we hier dus straks Britse vrijgezellenfeesten”, zegt een bewoner.

Gert-Jan Nieuwenhuijs, die het hotel zal exploiteren, zegt dat hij zelf met zijn gezin in het gebouw gaat wonen. „Ik zie dit project als mijn kindje. Ik zal persoonlijk op overlast toezien.” Volgens Nieuwenhuijs levert het complex vijf full- en vijf parttime banen op. „En daarom werken wij mee”, zegt Gerolf Bouwmeester (D66), voorzitter van het dagelijks bestuur West. Overigens koos het vorige stadsdeelbestuur (PvdA, GroenLinks) voor dit project.

Dat de bewoners zo kwaad zijn komt mede omdat zij vinden dat zij slecht zijn voorgelicht over het project. Vorig jaar verspreidde de ontwikkelaar 150 folders in de buurt, maar „dat waren er misschien wat weinig” geeft de medewerker van het bedrijf toe.

Binnenkort besluit het stadsdeel of een omgevingsvergunning voor het hotel wordt verstrekt. Dat zal nog wel even duren: eerst moeten de 700 schriftelijke bezwaren die omwonenden hebben ingediend worden verwerkt.