Washandje, kaasschaaf: welke 50 objecten karakteriseren Nederland? Denk mee

ANP XTRA, Koen Suyk

Nederland karakteriseren in vijftig objecten, kan dat? Wim Brands en Jeroen van Kan beogen dit met Nederland: een objectief zelfportret te bewerkstelligen. In het boek zullen vijftig objecten uit Nederland worden besproken en geduid door vijftig nader te bepalen schrijvers. Voor de samenstelling van het boek roepen Brands en Van Kan het publiek op om zelf een object aan te dragen.

De verwachtingen van de samenstellers zijn hooggespannen:

‘De dingen die we gebruiken, de dingen die we maken, ze vormen tezamen een zelfportret. Een ongeschreven zelfportret, want er is nog nooit een poging gewaagd om de objecten die we als zo typisch voor ons land beschouwen uitgebreid te bevragen.’

Alle suggesties zullen worden bekeken, waarna er vijftig geselecteerd zullen worden. Dit is aan de selectiecommissie, waarvan de samenstelling nog onbekend is. Brands en Kan vragen vervolgens bij ieder object een passende schrijver voor een duidende bijdrage.

Statenbijbels en kroketten

Er zijn enkele objecten aangedragen door bekende Nederlanders. Youp van ’t Hek bracht het windscherm in, Charlotte Mutsaers de haardpop en schrijfster Esther Gerritsen het pannenrekje:


Het publiek heeft ook al een aantal objecten genomineerd op de site: het Boekenweekgeschenk, de Statenbijbel, het IKEA-schilderij en de kroket passeren de revue.

Men kan tot 1 mei objecten nomineren via de website. Het definitieve eindproduct laat zich dus voorlopig nog raden.

‘Wij hebben deze wereld, die we Nederland noemen, collectief vormgegeven. Nu gaan we pogen het resultaat te lezen. Wat zien we als we een vijftigtal objecten beschrijven en duiden? Welk beeld rijst op uit de spiegel? Een objectief zelfportret?’

Het boek moet dit najaar verschijnen.

Wim Brands is dichter en presentator van het VPRO tv-programma ‘Boeken’, Jeroen van Kan is journalist en radiomaker. Gisteravond waren zij te gast bij De Wereld Draait Door om over het project te praten: