NS spant kort geding aan tegen besluit ACM

Een trein van NS Foto: ANP / Remko de Waal

De NS heeft een kort geding aangespannen om een besluit aan te vechten van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM vindt dat het bedrijf de Spoorwegwet heeft overtreden. De NS is het daar niet mee eens.

Dat meldt persdienst ANP. De ACM ontving klachten van NS-concurrent Veolia, omdat de NS de servicebalies niet wil delen en in Limburg als eigenaar van de stations te hoge prijzen zou vragen voor faciliteiten van concurrenten, en eerlijke concurrentie onmogelijk maken. Onlangs won NS-dochterbedrijf Abellio de aanbesteding om vanaf 2016 al het bus- en stoptreinvervoer in Limburg te verzorgen.

‘Geen behoorlijke procesgang’

Bij die aanbesteding zou de wet zijn overtreden, meent de ACM. Die conclusie leidt niet direct tot een boete, maar toch wil de NS dat de rechter naar de zaak kijkt. Volgens het bedrijf heeft de ACM geen behoorlijke procesgang toegepast.

De NS probeerde eerder de publicatie van een kritisch ACM-rapport met juridische middelen te dwarsbomen. De ACM moet zich nog uitspreken over of de NS van machtsmisbruik kan worden beticht. Veolia beschuldigt het spoorwegbedrijf hiervan.

Lees ook in NRC Handelsblad: Hoge inzet en harde strijd om Limburgse bus en trein (€)

    • Casper van der Veen