Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Neelie Kroes wordt adviseur bij grote Amerikaanse bank

Neelie Kroes.
Neelie Kroes. Foto ANP/Martijn Beekman

Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes wordt adviseur bij Bank of America Merrill Lynch. Dat liet de Amerikaanse bank vanavond weten. Kroes krijgt een adviserende rol bij de activiteiten van de bank op het gebied van zakenbankieren in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

De Amerikaanse bank schrijft:

“Neelie is een alom gerespecteerde politicus en bestuurder. Ze zal een enorme aanwinst zijn voor onze klanten en collega’s bij het uitbreiden van onze activiteiten in die regio’s.”

Officiële bevestiging

Het is een officiële bevestiging van de nieuwe baan voor Kroes. De 73-jarige Nederlandse had anderhalve week geleden al toestemming gekregen van de Europese Commissie om als speciaal adviseur van de Amerikaanse bankiers aan de slag te gaan. Wel mag ze tot achttien maanden na haar vertrek als Eurocommissaris geen lobbyactiviteiten uitvoeren bij de Europese Commissie.

Vorig jaar verliet Kroes Brussel als uitredend Eurocommissaris Digitale Agenda. Daarvoor werkte ze op dezelfde post bij Mededinging, waarbij ze onder andere economische grootmachten als Microsoft grote boetes oplegde. Nog weer eerder was ze namens de VVD minister van Verkeer en Waterstaat in de kabinetten Lubbers I & II.