De avond van de filmmuziek

NPO 1,

0.20-2.10u.

Filmmuziek wordt de laatste tijd steeds vaker live uitgevoerd. Zo waren er afgelopen jaar meerdere concerten met de muziek uit de BBC-serie The Blue Planet en onlangs leidde de Italiaanse maestro Ennio Morricone een bejubeld concert met zijn eigen legendarische filmscores. Twee weken geleden vond voor de tweede keer De avond van de filmmuziek plaats in het Concertgebouw, waarvan de opnames vannacht te zien zijn. Uitzending en concert worden gepresenteerd door Ruben Nicolai. Ook hier duikt Morricone op, met uitvoeringen van zijn thema’s uit Cinema Paradiso en The Untouchables. Verder wat gouwe oudjes, zoals het James Bond-thema, de zwoele tenorsaxofoon uit The Pink Panther en de melancholieke trompetklanken uit Chinatown. Gelukkig ook veel nieuwe soundtracks, met een Batmanmuzieksuite van van de zeer populaire Hans Zimmer. Het Metropole Orkest speelt ook Nederlandse filmmuziek, met aandacht voor de klassieke thema’s van Rogier van Otterloo (Turks Fruit, Soldaat van Oranje) en de door Bob Zimmerman gecomponeerde klanken uit de natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis. Gastvioliste Lisa Jacobs is onder meer te horen in Zimmermans muziek uit Süskind.

André Waardenburg